c S
Nafta dražja 13.05.2019 09:27 Singapur, 13. maja (STA) - Cene nafte so se danes sprva gibale neenotno, sedaj se tako severnomorska kot ameriška dražita. Tudi na naftnem trgu je glavna tema ameriško-kitajski trgovinski spor, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

Za 159-litrski sod severnomroske nafte brent, ki bo dobavljena julija, je bilo treba ob okrog 8.30 po srednjeevrospkem času odšteti 70,95 dolarja, kar je 33 centov več kot ob koncu trgovanja v petek. Teksaška lahka nafta za dobavo v juniju se je podražila za šest centov na 61,72 dolarja.

Tudi v začetku novega tedna ostaja ameriško-kitajski trgovinski spor osrednja tema na naftnem trgu. Tudi zadnja pogajanja minuli četrtek in petek v Washingtonu so se končala brez dogovora, pri čemer so ZDA sredi pogajanja zvišale carine za 200 milijard dolarjev kitajskega uvoza z 10 na 25 odstotka, začele pa so tudi postopke za zvišanje carin še na preostalih 325 milijard dolarjev. Strani bosta sicer nadaljevali pogajanja, naslednji krog bo v Pekingu.

Gospodarski svetovalec Bele hiše Larry Kudlow je za ameriško televizijo Fox News dejal, da bi morala Kitajska močno popustiti, da bi lahko prišlo do dogovora, ter da Kitajska okleva pri uzakonitvi nekaterih sprememb, ki so že bile dogovorjene.

Dodal je, da višje carine ostajajo v veljavi in da se tudi pogajanja nadaljujejo. Po njegovih besedah obstaja možnost, da se bosta ameriški predsednik Donald Trump in kitajski predsednik Xi Jinping sestala na srečanju skupine G20 konec junija.