c S
Evropske borze precej optimistično; evro in nafta dražja 11.05.2019 09:17 London/Frankfurt/Pariz, 10. maja (STA) - Evropske borze so po velikih četrtkovih padcih danes nekoliko okrevale. Živci vlagateljev so sicer napeti zaradi nadaljevanja trgovinske vojne med ZDA in Kitajsko, a v Evropi je prevladalo mišljenje, da bosta največji gospodarstvi na svetu dosegli dogovor. Nafta se je nekoliko podražila, tečaj evra pa se je zvišal.

Opolnoči po vzhodnoameriškem času so stopile v veljavo višje carine ZDA na uvoz iz Kitajske. Ameriški predsednik Donald Trump je nato pozval k potrpežljivosti v trgovinskih pogajanjih. V seriji objav na Twitterju je napovedal nadaljnjo strogo držo do Kitajske glede trgovine in izrazil prepričanje, da je višanje carin na uvoz iz Kitajske eden najboljših načinov za krepitev ameriškega gospodarstva.

Trgovinska pogajanja med delegacijama obeh držav v Washingtonu so se medtem danes nadaljevala. Kitajci so v ZDA poslali namestnika premierja Liu Heja, kar naj bi bil znak, da verjamejo, da še lahko prepričajo ZDA in dosežejo sporazum.

Indeks najpomembnejših podjetij v območju evra Eurostoxx 50 se je zvišal za 0,31 odstotka.

V Frankfurtu je indeks DAX pridobil 0,72 odstotka, v Parizu pa indeks CAC 40 0,27 odstotka. Znižal pa se je indeks borze v Londonu FTSE 100, namreč za 0,06 odstotka.

Na Dunaju se je indeks ATX zvišal za 1,16 odstotka in v Zürichu indeks SMI za 0,45 odstotka. V Milanu je indeks FTSE MIB zabeležil 0,28-odstotno rast.

V New Yorku se medtem tečaji vrednostnih papirjev znižujejo, saj vlagatelji po poročanju francoske tiskovne agencije AFP tam manj verjamejo v trgovinski dogovor med ZDA in Kitajsko tik pred dvanajsto. Industrijski indeks Dow Jones je približno štiri ure pred koncem trgovanja na 0,90 odstotka nižji ravni kot v četrtek. Širši indeks S&P 500 je doslej izgubil 1,36 odstotka vrednosti, tehnološki indeks Nasdaq pa beleži 1,35-odstotni padec.

Tečaj evra se je nekoliko okrepil. Pozno popoldne so z evrom v Frankfurtu trgovali po tečaju 1,1238 dolarja, s čimer se je skupna evropska valuta podražila za 0,17 odstotka. ECB je opoldne določila referenčni tečaj evra pri 1,123 dolarja (v četrtek 1,1193 dolarja).

Za 159-litrski sod teksaške nafte, ki bo dobavljena junija, je bilo treba na borzi v New Yorku popoldne po evropskem času odšteti 61,96 dolarja, kar je 26 centov več kot v četrtek. V Londonu so se julijske terminske pogodbe za severnomorsko nafto brent doslej podražile za 46 centov na 70,85 dolarja.