c S
Uberjeve delnice ob začetku trgovanja razočarale 11.05.2019 09:17 New York, 10. maja (STA) - Na Wall Streetu so danes začele kotirati delnice podjetja Uber, ki ima v lasti istoimensko aplikacijo za organizacijo prevozov. Vlagatelji niso izrazili navdušenja, saj se je tečaj delnic ob začetku trgovanja gibal pri 42 dolarjih. Cena v prvi ponudbi (IPO) je bila postavljena pri 45 dolarjih, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Uvrstitev delnic Uberja na borzo New York Stock Exchange je bila težko pričakovana. Z zvoncem, ki simbolično oznanja začetek trgovanja na borzi, so danes pozvonili glavni izvršni direktor Uberja Dara Khosrowshahi in drugi člani ekipe podjetja.

Pred tem je Uber v postopku IPO zbral okoli 8,1 milijarde dolarjev, kar je bil eden največjih tovrstnih poslov katerega koli tehnološkega podjetja v zgodovini. Vrednost Uberja je bila pred začetkom trgovanja ocenjena na 82 milijard dolarjev.

A danes je sledil hladen tuš. V začetku trgovanja so namreč delnice trgovale okoli sedem odstotkov pod ceno, postavljeno v IPO.

Začetek trgovanja sicer prihaja v obdobju, ko na borze močno vpliva trgovinski spor med ZDA in Kitajsko. Delnice Uberjevega rivala Lyft se medtem cenijo že vse od začetka trgovanja v marcu. Newyorške borze so tudi sicer danes odete v rdečo.

Uber je od svojih prvih voženj v San Franciscu leta 2011 izgubil milijarde dolarjev. Podjetje želi sicer razviti globalno znamko, ki bo pomagala povsem preobraziti sodobne načine lokalnega prevoza. Vlagatelji se še sprašujejo, ali bo Uber lahko dosegel trajnejšo dobičkonosnost.

V poslovnem letu 2018 je v primerjavi z letom prej povečal prihodke za 42 odstotkov na 11,3 milijarde dolarjev in ustvaril skoraj eno milijardo dolarjev čistega dobička. Vendar pa je ta posledica enkratnih prihodkov od prodaje delov mednarodnega poslovanja v prvem četrtletju 2018, ki so zaslužni za četrtletni dobiček v višini 3,75 milijarde dolarjev.