c S
ZDA zvišale carine na kitajsko blago; pogajanja očitno končana brez dogovora 12.05.2019 07:16 Washington, 10. maja (STA) - Minuto po polnoči po vzhodnoameriškem času so v veljavo stopile višje carine ZDA na del uvoza blaga iz Kitajske. Ameriški predsednik Donald Trump je prepričan, da je višanje carin kitajski uvoz eden najboljših načinov za krepitev ameriškega gospodarstva. Medtem se je še en krog trgovinskih pogajanj očitno končal brez preboja.

Trump se po nedeljski napovedi, da bo z današnjim dnem zaostril trgovinski spopad s Kitajsko, ni pustil omehčati. Njegovega stališča ni spremenilo niti "čudovito pismo", ki ga je po lastnih navedbah prejel od kitajskega kolega Xi Jinpinga. Opolnoči so se tako carine na 200 milijard dolarjev kitajskega uvoza v ZDA zvišale z 10 na 25 odstotkov.

"Nora trgovina s Kitajsko nas je dolga leta stala 500 milijard dolarjev letno. Nič več," je danes na spletnem družbenem omrežju Twitter zapisal Trump. Ocenil je, da trgovinska pogajanja s Kitajsko potekajo "na zelo prijeten način", vendar ni razlogov za hitenje.

"Kitajska namreč sedaj plačuje 25-odstotne carine na dobrine in izdelke v vrednosti 250 milijard dolarjev. Ta ogromna plačila gredo naravnost v ameriški proračun," je zapisal. Ponovil je grožnjo, da bo njegova administracija uvedla 25-odstotne carine na preostali kitajski uvoz v skupni vrednosti 325 milijard dolarjev.

Napovedal je tudi, da bodo več kot sto milijard dolarjev, ki jih bodo zbrali iz naslova višjih carin, namenili za nakup ameriških kmetijskih pridelkov, te pa bodo nato poslali "revnim in stradajočim državam v obliki humanitarne pomoči". "Vmes bomo nadaljevali pogajanja s Kitajsko v upanju, da ne bodo znova poskušali spremeniti sporazuma," je navedel.

Trump je prepričan, da je višanje carin na uvoz iz Kitajske eden najboljših načinov za krepitev ameriškega gospodarstva. "Carine bodo naši državi prinesle več premoženja kot najbolj fenomenalen sporazum tradicionalnega tipa. Uvajanje carin je obenem precej lažje in hitrejše. Našim kmetom bo bolje, stradajočim narodom pa bomo lahko pomagali," je zapisal Trump.

Kitajski in ameriški predstavniki so kljub zaostrovanju trgovinske vojne danes nadaljevali s pogajanji. Vendar so se ta očitno končala brez preboja.

Ameriški finančni minister Steven Mnuchin, ki je poleg trgovinskega predstavnika Roberta Lighthizerja v ameriški pogajalski delegaciji, je dejal, da so bila pogajanja konstruktivna. "Razprave med obema stranema so bile konstruktivne. To je vse, kar bomo povedali," je po navedbah ameriške televizije CNBC dejal Mnuchin in se z Lighthizerjem odpravil v Belo hišo.

Nekaj trenutkov prej se je kitajski podpredsednik vlade Liu He rokoval z ameriškima predstavnikoma in se odpeljal. Kitajska delegacija se v nasprotju z večino prejšnjih pogajanj v Washingtonu z ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom tokrat ni sestala.

Ali in kdaj naj bi se pogovori nadaljevali, ni jasno.

Liu je ob prihodu v Washington kitajskim medijem sicer povedal, da višanje carin škodi obema stranema. "Prišli smo pod pritiskom in to kaže na največjo iskrenost Kitajske in željo, da iskreno, samozavestno in racionalno rešimo določene nesporazume ali razlike med Kitajsko in ZDA. Mislim, da upanje obstaja," je dejal.

Trgovinsko vojno s Kitajsko je Trump začel 8. marca lani, ko je napovedal uvedbo 25-odstotnih carin na uvoz jekla in 10-odstotnih na uvoz aluminija v ZDA. Te carine niso bile usmerjene le proti Kitajski, v veljavo pa so stopile 23. marca lani. Dan prej je Trump iz ukrepa začasno izvzel vrsto držav, a ne Kitajske.

Spopad dveh največjih svetovnih gospodarstev je dobil nove razsežnosti 6. julija lani, ko so ZDA po vrsti izrečenih groženj in kljub nekaterim poskusom dogovora uvedle 25-odstotne carine na okoli 34 milijard dolarjev vreden uvoz kitajskih strojev, elektronike in visokotehnološke opreme. Kitajska je odgovorila s svojimi carinami v isti višini, med drugim na kmetijske proizvode ter avtomobile. Obe državi sta se tudi pritožili na Svetovno trgovinsko organizacijo (WTO).

23. avgusta lani so ZDA ocarinile še za 16 milijard dolarjev kitajskega uvoznega blaga. Kitajska je znova odgovorila v enaki meri in uvedla 25-odstotne carine na izdelke, kot so motorji Harley Davidson, viski in pomarančni sok.

24. septembra 2018 je Washington Kitajski naložil 10-odstotne carine na še 200 milijard njenega izvoza v ZDA. Peking je s carinami obremenil za 60 milijard dolarjev ameriškega blaga.

Trump in njegov kitajski kolega Xi Jinping sta se nato decembra lani v Argentini dogovorila o trgovinskem premirju v času nadaljevanja trgovinskih pogajanj. Trump je postavil 1. marec kot rok za dogovor, sicer naj bi carine na 200 milijard dolarjev kitajskega uvoza zvišal z desetih na 25 odstotkov.

Pred iztekom roka je ameriški predsednik sporočil, da bo zaradi doseženega napredka v pogajanjih z zvišanjem carin še počakal. V nedeljo pa je presenetil z obtožbami, da se kitajska stran ne drži že dogovorjenega, in carine zvišal z današnjim dnem.

Po trditvah ameriških pogajalcev naj bi Kitajska odstopila od zaveze po spremembi zakonodaje, ki zadeva krajo intelektualne lastnine in trgovinskih skrivnosti, prisilne transferje tehnologije, omejevanje konkurence in dostopa do finančnih storitev ter manipulacije valute. ZDA zahtevajo trdno zavezo, da se bo zakonodaja ustrezno spremenila.