c S
Nemška vlada pričakuje za 124 milijard evrov manj davčnih prihodkov 13.05.2019 07:16 Berlin, 11. maja (STA) - Nemška vlada je zmanjšala oceno davčnih prihodkov od letošnjega leta do 2023 za 124 milijard evrov. Razlog je ohlajanje nemškega gospodarskega motorja, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

Nove izračune je nemško finančno ministrstvo objavilo ta teden. Vključujejo pričakovanja prihodkov lokalnih oblasti, zveznih dežel in zvezne vlade.

Gre za občutno zmanjšanje ocene od zadnje, opravljene v novembru. Nemško izvozno usmerjeno gospodarstvo se namreč ohlaja, kar je med drugim posledica trgovinske vojne med Kitajsko in ZDA ter negotovosti, povezane z brexitom.

Davčni prihodki bodo v prihodnjih letih, kot je izpostavil finančni minister Olaf Scholz, še naprej rasli, vendar pa bo potrebno prilagajanje. Številni organi so namreč proračune pripravljali na podlagi preveč optimističnih številk. "Rast ostaja, čeprav je manjša," je ob predstavitvi ocene v Berlinu dejal Scholz.

Vprašanje davkov sicer deli nemško vlado, ki jo vodi kanclerka Angela Merkel. V njeni lastni stranki CDU nekateri pozivajo k zmanjševanju davčnega bremena, da bi tako spodbudili gospodarstvo, drugi pa so za ukinitev nekaterih davčnih olajšav in subvencij, češ da bi se morali na vsak način izogniti primanjkljaju v proračunu zvezne vlade.

Socialni demokrati, ki so koalicijski partnerji, so zmanjševanje davkov zavrnili, vztrajajo pa pri ideji uvedbe temeljnega dohodka za najrevnejše državljane.