c S
Pred EIB znova odločanje o posojilu za drugi tir 13.05.2019 07:16 Ljubljana, 11. maja (STA) - Odbor direktorjev EIB bo prihodnji teden odločal o 250 milijonov evrov vrednem posojilu za projekt drugi tir Divača-Koper. Potem ko je odločitev o tem aprila prestavil, so se v medijih pojavila ugibanja o možni zavrnitvi posojila. Nosilci projekta drugi tir so na takšne pomisleke odgovorili z zagotovilom, da so na to možnost pripravljeni.

Odbor direktorjev Evropske investicijske banke (EIB) bi moral o tem, ali bo za projekt drugi tir odobril posojilo ali ne, odločati, 9. aprila. A, kot so takrat v EIB pojasnili za STA, se je seja predvsem zaradi razprav, povezanih z brexitom, zavlekla in so zato nekatere druge točke, med njimi tudi odločanje o posojilu za drugi tir, preložili na majsko zasedanje.

V medijih so se nato pojavila ugibanja o drugih razlogih za preložitev. Siol je med drugim pisal o tem, da naj bi projekt drugi tir ovirale nekatere države, ki si te gradnje ne želijo, saj da predstavlja konkurenco njihovim logističnim potem. Med njimi so omenili Italijo, eno od štirih evropskih držav, ki imajo v lasti največji delež EIB, in njene strateške interese v pristanišču Trst.

Na ministrstvu za infrastrukturo in podjetju 2TDK, ki je uradni investitor v novo železniško progo, so prepričani, da bo EIB posojilo odobrila. Ta je za pogoj postavila državno poroštvo, kar po besedah ministrice Alenke Bratušek ne bi smela biti težava, saj je poroštveni zakon pripravljen, sprejet pa mora biti do podpisa kreditnih pogodb, torej predvidoma do konca leta.

V primeru, da EIB posojila ne bi odobrila, imajo v 2TDK pripravljen drugačen scenarij. "V tem primeru bomo projekt nadaljevali s komercialnimi bankami," je pred dnevi zagotovil generalni direktor 2TDK Dušan Zorko. Povpraševanje 15 bankam so še poslali, odgovore pričakujejo do 27. maja. Pri njih bi potrebovali za nekaj manj kot 170 milijonov evrov, brez posojila EIB pa za približno 420 milijonov evrov.

V tem primeru bo tudi za ta posojila jamčila država. Kot je pred dnevi ob podpisu koncesijske pogodbe za gradnjo in gospodarjenje z drugim tirom železniške proge Divača-Koper z 2TDK pojasnila ministrica, projektno podjetje 2TDK sodi v sektor država, zato ne bi bilo smiselno, da bi najemal posojila brez poroštva, ki so praviloma dražja.

Projekt drugi tir je ocenjen na nekaj manj kot 1,2 milijarde evrov. Ob omenjenih posojilih bo kapitalski vložek države 200 milijonov evrov, še 122 milijonov evrov bo zagotovila s pobranim pribitkom k cestnini za tovorna vozila na določenih avtocestnih odsekih. Pogodbi za 44 milijonov evrov evropskih sredstev, odobrenih za pripravljalna dela, in za 109 milijonov evrov nepovratnih sredstev, sta že podpisani.

Ker je bila pogodba za 109 milijonov evrov podpisana maja lani pod pogojem, da se finančna konstrukcija projekta zapre v roku 12 mesecev, bo to država po napovedih Bratuškove tudi storila. Po njenih besedah so vlogo za odločitev o podpori za pridobitev še 80 milijonov evrov kohezijskih sredstev že posredovali Evropski komisiji v potrditev. Odločitev bi lahko bila znana do jeseni.

Za projekt je tako potrebnih še 200 milijonov evrov, za katere je Slovenija sprva računala, da jih bo prispevala katera od zalednih držav. Če interesa ne bo, bo teh dodatnih 200 milijonov evrov iz proračuna prispevala Slovenija.

Projekt gradnje drugega tira se je medtem že začel. V gradnji je 12 od 23 dostopnih cest, v 2TDK pripravljajo podpis pogodbe za projekt za izvedbo, arheološka dela se po njihovih zagotovilih izvajajo po načrtih. V petek se je izrekel razpis za gradnjo mostov in galerije Glinščica, na katerega so prispele tri ponudbe. Razpisi za glavna gradbena dela pa naj bi bili objavljeni do konca leta.