c S
Za nove projekte na goriškem podeželju 355.000 evrov 10.05.2019 14:28 Miren, 10. maja (STA) - Lokalna akcijska skupina (LAS) V objemu sonca, ki združuje 116 članov iz petih občin na Goriškem, je danes objavila drugi javni poziv za izbor operacij za uresničevanje ciljev strategije lokalnega razvoja iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja. Za nove projekte bo namenjenih 355.000 evrov nepovratnih sredstev.

Izbrani prejemniki bodo prejeli med 15 in 80 odstotkov sofinanciranja upravičenih stroškov. Strokovna vodja LAS V objemu sonca Fabiana Medvešček je na današnji novinarski konferenci povedala, da bodo predvidoma septembra letos objavili še drugi javni poziv za nepovratna sredstva iz regionalnega sklada, po katerem bodo razdelili 400.000 evrov.

"Glede na uspešnost našega delovanja LAS potem pričakujemo dodatna sredstva s strani ministrstva za kmetijstvo in ministrstva za gospodarstvo. Za ta sredstva bomo v začetku leta 2020 pripravili še dva razpisa," je povedala Medveščkova.

Pričakujejo projekte, ki bodo prispevali k ustvarjanju novih delovnih mest oziroma vsaj priložnosti za nova delovna mesta, projekte za dvig kakovosti življenja prebivalcev petih novogoriških občin, projekte, ki bodo ustvarjali priložnosti za razvoj zelenega in dostopnega turizma, in projekte, ki bodo prispevali k dvigu kvalitete življenja mladih oziroma bodo prispevali k aktivnejšemu preživljanju prostega časa.

V zadnji finančni perspektivi so v okviru LAS že razdelili 685.000 evrov za 14 projektov v okviru dveh razpisov.

V prvem razpisu za sredstva iz kmetijskega sklada so za štiri izbrane projekte namenili 240.000 evrov. To so bili projekti Mladinski center Štaloni na Dobrovem, Kolesarjenje po Banjški in Trnovski planoti, Center tehniške dediščine in Rekreacija na prostem v občinah Miren-Kostanjevica, Renče-Vogrsko in Šempeter Vrtojba.

V naslednjem javnem pozivu za sredstva regionalnega sklada so desetim projektom namenili 445.000 evrov nepovratnih sredstev. Ti projekti so še v izvajanju.

Skupno so v desetih letih delovanja in izvajanja strategije lokalnega razvoja LAS za različne projekte namenili skoraj 1,5 milijona evrov.