c S
Dinamika industrijske proizvodnje v Sloveniji se umirja 10.05.2019 11:26 Ljubljana, 10. maja (STA) - Vrednost industrijske proizvodnje v Sloveniji je bila v prvem letošnjem četrtletju za 4,3 odstotka višja kot v enakem obdobju lani. Marca se je medtem v mesečni primerjavi že drugi mesec zapored znižala, in sicer za 0,6 odstotka, je danes sporočil državni statistični urad.

Kljub mesečnemu padcu se je vrednost industrijske proizvodnje v medletni primerjavi zvišala, in sicer za 2,8 odstotka. Se je pa tudi v medletni primerjavi rast umirila, potem ko je februarja znašala 4,3 odstotka, januarja pa 5,8 odstotka. Dinamika industrijske proizvodnje v Sloveniji se tako umirja.

Medtem ko so se v prvih treh mesecih letos glede na enako obdobje lani zvišale vrednosti industrijske proizvodnje, prihodkov od prodaje in tudi zalog, je bila marca v mesečni primerjavi višja samo vrednost zalog.

V prvem četrtletju so na statističnem uradu zaznali rast proizvodnje v rudarstvu in v predelovalnih dejavnostih (za 13,8 odstotka oz. za 4,7 odstotka), padec pa v dejavnosti oskrba z električno energijo, plinom in paro (za 0,7 odstotka).

Marca se je v mesečni primerjavi zvišala le vrednost proizvodnje v rudarstvu (za 3,6 odstotka), v predelovalnih dejavnostih in v dejavnosti oskrba z električno energijo, plinom in paro pa se je zmanjšala (za 0,6 odstotka oz. 1,3 odstotka). V medletni primerjavi se je marca proizvodnja v rudarstvu in v predelovalnih dejavnostih zvišala (za 26,8 odstotka oz. 3,5 odstotka), v dejavnosti oskrba z električno energijo, plinom in paro pa znižala za 6,9 odstotka.

Prihodki od prodaje v industriji so bili v marcu za 1,9 odstotka nižji kot februarja, glede na lanski marec pa višji za odstotek. Na mesečni ravni so se prihodki od prodaje znižali tako na domačem kot na tujem trgu, in sicer za 2,9 odstotka oz. za 0,7 odstotka.

Prihodki industrijskih podjetij pa so se v prvem četrtletju v medletni primerjavi zvišali za 3,4 odstotka. Zvišali so se tudi v vseh namenskih skupinah izdelkov, najbolj v proizvodnji izdelkov za široko porabo, in sicer za 5,1 odstotka.

Vrednost zalog dokončane in nedokončane industrijske proizvodnje se je tokrat na mesečni ravni zvišala, in sicer za 0,8 odstotka. Zvišala se je tudi v prvih treh mesecih, ko je bila za 5,2 odstotka višja kot v enakem lanskem obdobju. V tem obdobju se je vrednost zalog zvišala tako v rudarstvu kot v predelovalnih dejavnostih (za 11 odstotkov oz. za 5,1 odstotka).