c S
Evropske borze uvodoma v zelenem 10.05.2019 10:21 London/Frankfurt/Pariz, 10. maja (STA) - Indeksi na evropskih borzah se kljub uveljavitvi višjih ameriških carin na kitajski uvoz uvodoma gibljejo v zelenem. Kot ocenjujejo analitiki, je razlog v nadaljevanju trgovinskih pogajanj med državama, čeprav ni jasnih znakov, da bi strani lahko dosegli dogovor, poročajo tuje agencije.

Okoli 9.50 je bil indeks najpomembnejših delnic v območju evra Eurostoxx 50 0,93 odstotka nad izhodiščem. Indeks DAX na borzi v Frankfurtu se je zviševal po 1,09-odstotni stopnji, pariški CAC 40 po 0,95-odstotni stopnji, indeks FTSE 100 v Londonu pa je bil 0,73 odstotka nad izhodiščem.

Minuto po polnoči po vzhodnoameriškem času so v veljavo stopile višje carine ZDA na uvoz iz Kitajske, pred tem pa se je končal prvi dan zadnjega kroga trgovinskih pogajanj med delegacijama obeh držav v Washingtonu, ki se bodo nadaljevala še danes.

Trumpova odločitev o zvišanju carin in grožnja z novimi carinami je posledica prepričanja ameriške strani, da se Kitajci ne pogajajo v dobri veri. Trump je dejal, da so bili že blizu dogovora, vendar pa so Kitajci sprožili pogajanja o že dogovorjenem, česar "ne more dovoliti".

Vrednost evra se je nekoliko zvišala. Za en evro je bilo treba zjutraj na borzi v Frankfurtu odšteti 1,1230 dolarja, s čimer se je skupna evropska valuta podražila za 0,10 odstotka. Evropska centralna banka je referenčni tečaj evra v četrtek postavila pri 1,1193 dolarja.

Tudi azijske borze so trgovanje z izjemo tokijske borze zaključile v zelenem. V Šanghaju je SSE Composite pridobil 3,10 odstotka, v Hongkongu Hang Seng 0,94 odstotka, v Seulu Kospi 0,29 odstotka, v Sydneyju All Ordinaries 0,25 odstotka, v Singapurju pa STI 0,05 odstotka. V Tokiu je Nikkei 225 medtem izgubil 0,27 odstotka.