c S
Avtoprevozniki v Celju za hitrejšo pridobitev delovnih dovoljenj 10.05.2019 07:19 Celje, 09. maja (STA) - Avtoprevozniki so na današnjem posvetu na celjskem sejmišču v okviru sejmov s področja avtomobilizma in logistike vlado pozvali, naj skrajša postopke za pridobitev delovnih dovoljenj. Kot je povedal predsednik sekcije za promet pri OZS Peter Pišek, je treba v Sloveniji na dovoljenje čakati dva meseca, v Nemčiji pa se ga dobi v petih dneh.

Po Piškovi oceni na trgu dela primanjkuje voznikov, Slovenija bi jih potrebovala najmanj 3000. Rešitev vidi v uvozu voznikov iz držav nekdanje skupne države, a se zatika pri izdaji delovnih dovoljenj. Podlaga za izdajo dovoljenj je namreč prijava bivališča.

"V cestnem prevozu gori rdeča luč, prevozniki v Sloveniji smo premalo slišani, vlada pa prav tako ne razume krize v cestnem prometu," je dejal Pišek.

Izpostavil je še problem pretočnosti prometa na mejnih prehodih in se zavzel za omejitev tranzitnega prometa v Sloveniji ter takojšnjo gradnjo vzhodne cevi predora Karavanke.

Posveta o aktualni problematiki cestnega prevoza in potnikov v organizaciji Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS) in Združenja za promet pri Gospodarski zbornici Slovenije se je udeležil tudi minister za javno upravo Rudi Medved.

Kot je dejal, je bila nedavno ustanovljena učinkovita, majhna delovna skupina, ki ima popoln mandat vlade, da reši probleme prevoznikov. Napovedal je, da bodo člani skupine v prihodnjih dneh obiskali mejne prehode, saj je ministrstvo za javno upravo njihov upravljalec.

Minister meni, da bo ta skupina učinkovito rešila probleme prevoznikov, saj v njej sodelujejo tisti, ki so probleme izpostavili, skupina pa je odgovorna vladi in OZS.

"Težave bomo prenesli na ustrezno raven in jih začeli reševati," je obljubil Medved. Zanj je pomembno, da se vsi problemi rešujejo skupaj, hitro in učinkovito. Po njegovih besedah ima omenjena delovna skupina jasno opredeljene cilje in zadolžitve ter časovnico.

Dodal je še, da sta obrt in podjetništvo ključni panogi, ki prinašata največji prispevek k bruto domačemu proizvodu, poleg tega sta najpomembnejši zaposlovalec.