c S
V zadevi Tušmobil zastaral del očitkov iz obtožnice 10.05.2019 09:36 Ljubljana, 10. maja (STA) - Na ljubljanskem okrožnem sodišču se je v četrtek začela glavna obravnava v sojenju nekdanjemu direktorju agencije za pošto in elektronske komunikacije Tomažu Simoniču in nekdanjemu lastniku Tušmobila Mirku Tušu zaradi domnevno sporne podelitve radijskih frekvenc. Del očitanih dejanj, ki se je nanašal na dva soobtožena, pa je zastaral.

Tuša zaradi slabega zdravstvenega stanja ni bilo na sodišče. Njegov odvetnik Emil Zakonjšek je pojasnil, da je po hujši poškodbi še v Braziliji, njegovo zdravstveno stanje pa bo počasi takšno, da bo lahko pripotoval v Slovenijo, kjer ga čaka še rehabilitacija. Zato je sodnica kazenski postopek zoper njega izločila in bo sodila le Simoniču, ki vztraja, da ni bilo nič narobe pri podeljevanju frekvenc Tušmobilu med letoma 2006 in 2008.

Predobravnavni narok v tej zadevi je potekal že decembra 2015, obtoženi pa so zahtevali izločitev dokazov, ki so po njihovem mnenju v sodnem spisu nezakoniti. Sporno se jim je zdelo dejstvo, kako je policija prišla do analize podatkov, kdaj in kako so obtoženi komunicirali med seboj. Sodnica je njihov predlog zavrgla.

Na njeno odločitev se je pritožila obramba in s pritožbo uspela, zato je morala lani aprila sodnica na nadaljevanju predobravnavnega naroka znova odločati o predlogu obrambe o izločitvi dokazov. Dokazi obrambe so bili znova zavrnjeni in ostajajo v sodnem spisu. Ker pa so lani nekatera dejanja iz obtožnice zastarala, se kazenski pregon nadaljuje le zoper Simoniča in Tuša, ustavljen pa je bil za Gorazda Lukmana in Miho Vodopivca.

Tožilec Boštjan Valenčič Tušu in njegovi zdaj že nekdanji družbi Tušmobil očita dajanje podkupnine Simoniču. Simoniča obtožnica bremeni zlorabe uradnega položaja in jemanja podkupnine, saj naj bi bil Tušmobilu brezplačno podelil frekvence za mobilno telefonijo oz. zamenjal ene frekvence za druge v zameno za stanovanje v Piranu. Tušmobil si je s tem po prepričanju tožilstva pridobil za skupaj 7,14 milijona evrov koristi, saj ni plačal za učinkovito rabo omejene naravne dobrine.

"Da smo v zvezi s Tušmobilom delali zakonito, ne samo jaz kot direktor agencije, temveč vse strokovne službe, je razvidno tudi iz sodbe upravnega sodišča, kamor se je pritožila družba Simobil, zato me čudi omenjeni kazenski postopek zoper mene in Mirka Tuša," je na to odgovoril obtoženi Simonič. Sojenje bo nadaljevalo 23. maja z zaslišanjem prič, še poroča Večer.