c S
Obrambno ministrstvo odpovedalo pogodbo sindikatu vojakov 10.05.2019 07:19 Ljubljana, 09. maja (STA) - Ministrstvo za obrambo je odpovedalo pogodbo o zagotavljanju pogojev za delovanje Sindikata vojakov Slovenije. Razlog so zadnja ravnanja sindikata, kot še posebej nesprejemljivo so na ministrstvu označili javno pozivanje političnih strank k sklicu nujne seje pristojnega odbora DZ za obrambo in za vložitev interpelacije zoper obrambnega ministra.

O odpovedi omenjene pogodbe so danes obvestili predsednika sindikata Gvida Novaka, odziva katerega STA ni uspelo pridobiti. Šestmesečni rok pa začne teči z dnem vročitve odpovedi.

Ministrstvo v odpovedi pogodbe pojasnjuje, da je obseg sindikalnega delovanja na obrambnem področju določen v 100.b členu zakona o obrambi, ki izrecno navaja, da sindikat ne more dajati mnenja k formacijam in organizaciji vojske, njeni opremljenosti, delovanju, pripravljenosti in uporabi. Sindikat ne more dajati mnenja k aktom vodenja in poveljevanja v vojski oz. so njegova mnenja za ministra in načelnika generalštaba ter druge poveljujoče neobvezna.

Opozarjajo, da je slednje določeno tudi v sedaj odpovedani pogodbi. V njej so predvideli, da bodo vsa posamična vprašanja, ki se nanašajo na področje sindikalnega dela v okviru ministrstva in so predmet te pogodbe, reševali sporazumno in strpno.

"Ministrstvo za obrambo ocenjuje, da vaše aktivnosti v zvezi z zadnjimi aktualnimi dogodki glede razrešitve poveljnika poveljstva sil Slovenske vojske, kar sodi v okvir organizacije in vodenja vojske, pomenijo kršitev oz. prekoračitev prej navedenih izhodišč sindikalnega delovanja na obrambnem področju, prav tako pa le-te tudi niso potekale v duhu sporazumnega in strpnega reševanja morebitnih odprtih vprašanj," so v obrazložitvi odpovedi pogodbe zapisali na ministrstvu.

Kot še posebej nesprejemljivo so označili "javno pozivanje političnih strank s strani predsednika Sindikata vojakov Slovenije za sklic nujne seje odbora za obrambo in za vložitev interpelacije zoper ministra za obrambo".

Ministrstvo je v obrazložitvi odpovedi še napovedalo, da bo sindikatu predlog nove pogodbe v pregled in mnenje posredovalo predvidoma v roku treh mesecev.