c S
Na Bledu pred poletjem novi koraki v smer trajnostnega turizma 09.05.2019 13:28 Bled, 09. maja (STA) - Na Bledu se z novostmi na področju infrastrukture in varstva okolja pripravljajo na novo poletno turistično sezono, ki jo s prireditvami odpirajo 17. maja. Goste letos na Bledu čakajo nove usmerjevalne table o zasedenosti parkirišč, kartica mobilnosti in urejeni parki, v prihodnosti pa bi lahko blejska vstopna točka postala Straža.

Kot je na današnji novinarski konferenci ob uvodu v poletje na Bledu povedal direktor Turizma Bled Tomaž Rogelj, se v turizmu tudi letos nadaljujejo pozitivni trendi. Po dveh zaporednih letih, ko je Bled presegel milijon nočitev, so v prvih treh mesecih letos ustvarili skoraj 100.000 nočitev. To je približno 8000 nočitev manj kot v enakem obdobju lani, kar pa gre tudi na račun zaradi prenove zaprtega Hotela Jelovica oziroma Bled Rose Hotela.

Rogelj je povedal, da so s številom doseženih nočitev zadovoljni. "Ta prostor že dosega limite, koliko gostov lahko sprejeme. Zato bomo osredotočeni predvsem v to, da usmerjamo turistične tokove in da Bled ohranjamo zelen," je izpostavil in dodal, da gre pri tem za mozaik malih korakov, kot so urejanje parkov, razsvetljave in pitnikov ter približevanje konceptu Zero waste.

"Turisti in domačini se kar lepo odzivajo na naše novosti," je povedal direktor Infrastrukture Bled Janez Resman in pojasnil, da pogosto slišijo pohvale na račun pitnikov, ki jih bo okoli jezera in tudi po ostalih lokacijah vse več, saj si želijo, da bi na Bledu vsak pil brezplačno kakovostno vodo in ne bi več kupoval vode v plastenkah. Nov korak k ohranjanju okolja, zlasti jezera, bo letos tudi brezplačna krema za sončenje iz rastlinskih komponent, ki jo bodo ponudili v Grajskem kopališču.

V duhu trajnostnega razvoja, vključevanja domačinov in obrtnikov v turizem ter boljšega sobivanja prebivalcev in turistov, bodo letos nadaljevali s projektoma Blejski lokalni izbor in Vprašaj me, sem domačin. Informatorji turiste pogosto opozarjajo predvsem na prepoved poležavanja in posedanja po travi v parkih. "Goste želimo preusmeriti v urejena kopališče, parke pa urediti v prave cvetoče, zelene parke," je izpostavil Resman.

Zato so zaposlili tudi strokovnjaka Jana Bizjaka. "Lotili smo se ohranjanja zelenja, dreves in parkov, ki so zaradi množičnega dotoka ljudi na večjem udaru in bolj prizadeti," je povedal Bizjak in pojasnil, da se v zadnjih desetletjih ni naredilo dovolj na obnavljanju parkov. Sedaj se trudijo z ohranitvijo naravnih znamenitosti, kot so stoletna drevesa, hkrati pa drevesa, ki so na koncu svoje življenjske poti, nadomeščajo z novimi in zapolnjujejo nastale vrzeli.

Ena osrednjih tem na Bledu so vedno tudi parkirišča. Kot je dejal blejski župan Janez Fajfar, se je sistem usmerjevalnih tabel o zasedenosti parkirišč že izkazal za uspešnega. Še letos naj bi pod Blejskim gradom zaživelo tudi novo parkirišče za avtobuse, prihodnje leto pa še za avtomobile.

Neizmerno so se po odprtju severne obvoznice pred letom dni izboljšale razmere v središču Bleda, je ocenil župan in dodal, da naj bi se po zagotovilih države jeseni na Betinovem klancu začela tudi gradnja južne obvoznice. Eden izmed letošnjih ukrepov umika promet iz jezerske sklede bo zaprtje ceste skozi Zako. Pred kratkim je stekla tudi gradnja kolesarske steze proti Bohinju, za trajnostno mobilnost pa letos uvajajo kartico Gost Bleda in dodatne brezplačne prevoze.

Čez leta bi bil lahko vstop na Bled povsem drugačen kot danes. Resman je namreč predstavil idejo, da bi na Straži dotrajano sedežnico zamenjali z gondolo ter jo povezali z novim centralnim parkiriščem ob bodoči južni obvoznici. "To bi bil idealen prihod na Bled, saj bi gost ob vožnji čez hrib zagledal vso lepoto Bleda," je izpostavil.