c S
Ajdovski Incom z večmilijonsko investicijo razširil proizvodnjo sladoledov 09.05.2019 11:53 Ajdovščina, 09. maja (STA) - Ajdovski proizvajalec sladoleda Incom je v zadnjih treh letih vložil 13 milijonov evrov v širitev proizvodnje in gradnjo nepremičnin. Z investicijo so pridobili nove proizvodne prostore, prostore za upravo in razvoj ter delavsko restavracijo in garderobe. Na račun širitve proizvodnje je družba dosegla tudi boljše poslovne rezultate.

Lani so prihodki družbe dosegli 55 milijonov evrov, letos pa pričakujejo prodajo v višini 66 milijonov evrov, je za STA dejal direktor podjetja Boštjan Jerončič, ki je prepričan, da je cilj uresničljiv.

Z novo poslovno stavbo je Incom pridobil 11.000 kvadratnih metrov površin, skupno jih imajo tako v Ajdovščini že 20.000 kvadratnih metrov.

"Dobili smo dve novi proizvodni liniji, obe sta že uspešno v pogonu, na njih pa izdelujemo resnično inovativne izdelke," je dodal direktor. V novo proizvodno opremo pa bodo letos vložili tri milijone evrov.

"Investicija prinaša resnično veliko - doseganje zahtevnih standardov, ki jih zahtevajo naši kupci, prinaša boljše pogoje za naše sodelavce, saj se je veliko naredilo za izboljšanje delovnih pogojev v proizvodnji z robotizacijo najzahtevnejših delovnih mest. Razvojno tehnološki center nam po drugi strani omogoča kreiranje še boljših in inovativnejših izdelkov in na ta način lažje tekmovanje s konkurenco," je dejal Jerončič.

Lani so tako izdelali več kot 30 milijonov litrov sladoleda, dnevno pa lahko sedaj naredijo tudi do 100 ton mase sladoleda, s katero nato napolnijo različne izdelke.

Ob tako veliki proizvodnji prodaja na tuje presega obseg prodaje doma. Kar 90 odstotkov izdelkov izvozijo, največ na evropske trge, od Velike Britanije in Nemčije do skandinavskih držav, pa tudi v Ameriko, Avstralijo in na Novo Zelandijo. S sladoledi znamke Leone želijo prodreti tudi na trge držav Bližnjega vzhoda in na Japonsko.

"Glede na to, da gremo vse bolj v smeri izdelave posebnih sladoledov, torej takih, ki niso najbolj masovni in enostavni, dosegamo kar dobre cene. Resnično se trudimo, da v same proizvode vključimo čim več znanja, tehničnih novitet, tako da konkurenca vse težje tekmuje z nami, kar nam priznavajo tudi naši tekmeci na svetovnih trgih," je dejal Jerončič.

V družbi je trenutno zaposlenih 408 delavcev, samo v zadnjih dveh letih so zaposlili preko 150 novih. Zaradi vse zahtevnejših del zaradi avtomatizacije in robotizacije delovnih procesov zaposlujejo predvsem delavce s srednjo in tudi visoko izobrazbo. Na zahtevnejših delovnih mestih bodo zaposlovali tudi v prihodnje, predvsem ljudi z izobrazbo na tehničnih področjih.