c S
Skupina Unicredit v četrtletju kljub nižjim prihodkom zvišala dobiček 09.05.2019 11:37 Milano, 09. maja (STA) - Italijanska bančna skupina Unicredit je prvo četrtletje zaključila s petimi milijardami evrov prihodkov, kar je tri odstotke manj kot pred letom dni. Glavni razlog je po navedbah banke "zahtevno tržno okolje". Čisti dobiček skupine je bil medtem najvišji za to obdobje v letu v zadnjem desetletju, so zadovoljni v banki.

Čisti dobiček skupine je v prvem četrtletju znašal 1,1 milijarde evrov in se je na letni ravni zvišal za 1,5 odstotka. Po tem kazalniku se je banka v prvem četrtletju odrezala najbolje v zadnjem desetletju in je s tem podrla enak tovrsten dosežek iz lanskega leta, navaja poročilo, objavljeno na spletnih straneh banke.

"Zelo zadovoljen sem s poslovanjem v začetku leta 2019. To so bili najboljši rezultati prvega četrtletja v zadnjem desetletju, in sicer že drugič zapored. To izpostavlja uspeh našega trenutnega strateškega načrta in potrjuje, da smo na dobri poti za dosego ciljev našega načrta Transform 2019 do konca tega leta," je rezultate komentiral glavni izvršni direktor Unicredit Jean Pierre Mustier.

Transform 2019 je strateški načrt banke, ki ga je ta predstavila 21. julija 2016. Konec letošnjega leta naj bi banka ob izteku aktualnega strateškega načrta predstavila svoje plane za obdobje 2020-2023.

Čisti dobiček iz poslovanja skupine Unicredit je v začetku leta dosegel 1,9 milijarde evrov oz. 0,5 odstotka manj kot v prvem četrtletju 2018. Banka je imela v svojih knjigah za 432,1 milijarde evrov posojil strankam ter za 429,3 milijarde evrov njihovih depozitov.

Količnik najbolj kakovostnega Tier 1 kapitala je znašal 13,93 odstotka.

Unicredit se je sicer aprila v ZDA pogodila za plačilo 1,3 milijarde dolarjev kazni zaradi kršenja ameriških sankcij pri poslovanju z Iranom in nekaterimi drugimi državami, kot so Libija, Sudan, Sirija, Kuba in Mjanmar. Medtem pa krožijo govorice, da bančna skupina pripravlja prevzemno ponudbo za nemško Commerzbank, potem ko sta Commerzbank in Deutsche bank prekinili pogovore o morebitni združitvi.