c S
Evropske borze čakajoč na novice iz ZDA začele s padci 09.05.2019 10:06 Frankfurt/Pariz, 09. maja (STA) - Osrednje evropske borze so današnje trgovanje začele s padci. Tudi na borznem parketu stare celine vlada napetost pred današnjim začetkom novega kroga trgovinskih pogajanj med ZDA in Kitajsko v Washingtonu. Evro je trenutno na izhodiščni ravni.

Ameriški predsednik Donald Trump je v sredo zvečer Peking obtožil, da je kršil dogovor, ki so ga Američani in Kitajci že sprejeli v okviru trgovinskih pogajanj. Ob tem je napovedal, da ne bo odstopil od za ta petek napovedanega zvišanja carin na kitajsko blago.

V Pekingu so se na te grožnje že odzvali. Kot so opozorili, bodo v primeru zvišanja carin sprejeli protiukrepe.

Kitajska delegacija, ki jo bo vodil namestnik premierja Liu He, bo sicer danes prispela v Washington na nadaljevanje trgovinskih pogajanj z ZDA.

Indeks najpomembnejših podjetij Eurostoxx 50 je bil tik pred 10. uro na ravni 3381 točk, kar je 1,06 odstotka manj kot ob koncu sredinega trgovanja.

Indeks DAX na borzi v Frankfurtu je doslej zdrsnil za 0,73 odstotka, pariški CAC 40 in londonski FTSE 100 pa sta izgubila 1,20 oz. 0,52 odstotka. Züriški SMI trenutno izgublja 0,63 odstotka, milanski FTSE Mib 0,71 odstotka, dunajski ATX pa 1,02 odstotka.

Tečaj evra je trenutno na izhodiščni ravni. Trenutno je tako treba na borzi v Frankfurtu za evro odšteti 1,12 dolarja.

V rdečem so sklenile tudi azijske borze. Tokijski indeks Nikkei je nazadoval za 0,93 odstotka, šanghajski osrednji indeks pa za 1,48 odstotka. Hongkonški indeks Hang Seng je šel doslej navzdol 2,27 odstotka, seulski Kospi pa za 3,04 odstotka. Avstralski All Ordinaries je medtem pridobil 0,40 odstotka.