c S
Elan tudi po menjavi lastništva ostaja na isti pozitivni poti 09.05.2019 07:17 Begunje na Gorenjskem, 08. maja (STA) - Elan bo po prestrukturiranju, ki ga je bil deležen v zadnjih treh letih pod lastništvom sklada VR Capital, tudi pod novim lastnikom - finskim skladom KJK - nadaljeval začrtano smer. Kot pravi glavni izvršni direktor Elana Jeffrey Tirman, je poslovanje iz leta v leto boljše, obetajo pa se tudi nove investicije in projekti.

Tirman, ki po treh letih tudi pod novim lastnikom ostaja na čelu Elana, je danes medijem pojasnil podrobnosti torkove informacije, da je prevzem Elana s strani KJK uspešno zaključen. Prodajne cene Tirman ni razkril, povedal pa je, da se je za Elan kot celoto oziroma za kakšno od njegovih divizij zanimalo okoli deset resnih interesentov, med njimi tudi potencialnih strateških partnerjev iz iste branže.

Ni pa Tirman razočaran, da so Elan prodali finančnemu skladu. Prepričan je namreč, da je KJK zelo dober kupec oziroma lastnik, ki razume posel in regijo, v kateri ima tudi že več drugih naložb. Poleg tega ima realna pričakovanja glede Elana. Verjetno pa je, da ni dolgoročni lastnik in bo po nekaj letih Elan prodal naprej.

Tirman predvideva, da spremenjeno lastništvo ne bo veliko vplivalo na Elan. Sam še naprej ostaja direktor, hkrati pa bo prevzel tudi vodenje novoustanovljene krovne holdinške družbe pod imenom KJK Sports, ki bo v okviru skupine povezovala njene proizvajalce športne opreme. Poleg Elana, ki bo po Tirmanovem mnenju najmočnejši in največji del te skupine, sta to še estonski proizvajalec športno-rekreativnih plovil Tahe Outdoors in bolgarski proizvajalec koles Leader 96.

"Velikih sprememb ne bo. Nadaljevali bomo kot doslej," je o nadaljnjem delovanju Elana zagotovil Tirman. Pri tem je izpostavil dobre odnose, ki so jih vzpostavili s kupci, dobavitelji in zaposlenimi ter transparentno in pošteno poslovanje. Od novega lastnika pričakuje, da bo podpiral zastavljeni koncept, medtem ko bo investicije družba še naprej lahko uresničevala iz lastnih sredstev.

V minulih treh letih so investicije v Elanu znašale od 10 do 15 milijonov evrov, je ocenil Tirman in podoben trend napovedal tudi za prihodnje. Investirali so v linije, stroje in kalupe za nove projekte, pa tudi v ogrevalni sistem in nove digitalne tiskalnike. Letos načrtujejo za tri do pet milijonov evrov investicij, med drugim v informacijski sistem, nadgradnjo tehnologije in tudi v nova plovila.

Če bodo pri ustvarjanju prostega denarnega toka v Elanu nadaljevali s pozitivnimi trendi zadnjih let, potem kljub investicijam Tirman konec tega leta pričakuje tudi dobiček. Lani je podjetje ob 88 milijonih evrov prihodkov iz prodaje in šestih milijonih evrov prostega denarnega toka pod črto še ustvarilo 300.000 evrov izgube.

Lani je Elan beležil desetodstotno rast v primerjavi z letom pred tem. Za letos pa Tirman pričakuje nadaljnjo rast. "Ne vidim kakšnih velikih negativnih presenečenj," je dejal in poudaril, da so v minulih letih rešili vse likvidnostne težave, da je plačevanje dobaviteljev tekoče in da lahko proizvodnja normalno teče.

Prav tako so lani z dvigom plač uspeli rešiti težave zaradi pomanjkanja kadrov. Trenutno imajo okoli 800 zaposlenih. Če bodo novi projekti, ki so v pripravi, uspešni, pa bodo še dodatno zaposlovali. Razmišljajo predvsem o širitvi vetrne divizije oziroma divizije kompozitnih materialov in navtične divizije. To pa ne pomeni, da ni možna tudi širitev preostalih dveh divizij, to je Invente, ki se ukvarja z opremo športnih dvoran, in osrednje zimske divizije, je povedal Tirman.

Ko primerja stanje Elana danes in pred tremi leti, ugotavlja bistveno večjo stabilnost. Kot je ocenil, je bil Elan v preteklosti dolgo časa slabo upravljan s strani politično določenega vodstva. "Veliko stvari je bilo zato treba popraviti in to smo v teh treh letih naredili," je izpostavil.

"Sedaj se kažejo rezultati - imamo stabilni denarni tok, lahko odplačujemo kredite in imamo dovolj sredstev, da investiramo v novo opremo, nove posle in v naše zaposlene," je poudaril in spomnil, da je zaradi slabega upravljanja v preteklosti družba prehajala iz krize v krizo ter se ni osredotočala na investicije in kadre.