c S
Vlada danes tudi o predlogu koncesijske pogodbe za drugi tir 09.05.2019 07:53 Ljubljana, 09. maja (STA) - Vlada bo na današnji seji med drugim obravnavala predlog koncesijske pogodbe za gradnjo in gospodarjenje z drugim tirom železniške proge Divača-Koper. Na dnevnem redu sta tudi predlog sprememb uredbe o pomoči ob nepredvidljivih dogodkih v kmetijstvu in predlog načrta vladnih aktivnosti za projekt svetovni dan čebel.

Vlada je uredbo o koncesiji za gradnjo in gospodarjenje z drugim tirom proge Divača-Koper, ki določa temelje koncesijskega razmerja med državo in 2TDK, uradnim investitorjem v novo železniško progo, izdala v začetku aprila. Na njeni podlagi temelji koncesijska pogodba.

Uredba določa, da tveganja v osnovi nosi 2TDK, ki drugi tir gradi ter zagotavlja njegovo dosegljivost v svojem imenu in za svoj račun. V izjemnih primerih ga bo prevzela država, a do določene meje. 2TDK bo kril s tem povezane stroške upravljavca infrastrukture; to bo družba SŽ-infrastruktura.

Na dnevnem redu današnje seje vlade je tudi predlog sprememb uredbe o pomoči ob nepredvidljivih dogodkih v kmetijstvu, s katero se omejitev pomoči na posameznega upravičenca zvišuje s 15.000 na 25.000 evrov v obdobju treh let.

Člani vlade bodo obravnavali tudi predlog novele zakona o opravljanju plačilnih storitev za proračunske uporabnike, s katero se spodbuja nadaljnji razvoj elektronskega poslovanja javne uprave in gospodarstva.

Obravnavali bodo tudi predlog načrta vladnih aktivnosti za projekt svetovni dan čebel, s katerim želi vlada zadržati pozornost ter krepiti ozaveščanje in informiranje slovenske in mednarodne javnosti o pomenu čebel in ostalih opraševalcev.