c S
Nov krog trgovinskih pogajanj med ZDA in Kitajsko v luči Trumpovih groženj 09.05.2019 07:32 Washington, 09. maja (STA) - Kitajska delegacija, ki jo bo vodil namestnik premierja Liu He, bo danes prispela v Washington na nadaljevanje trgovinskih pogajanj z ZDA. Ta bodo potekala v luči groženj ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ki je napovedal, da bo s petkom zvišal carine na 200 milijard dolarjev kitajskega uvoza.

V zadnjih mesecih sta ameriška in kitajska stran pošiljali precej pozitivna sporočila o napredku trgovinskih pogovorov. V nedeljo pa je optimizem, da je dosega dogovora tik pred vrati, pokvaril Trump.

Ameriški predsednik je v nedeljo nepričakovano napovedal, da bo že veljavne dodatne carine na uvoz iz Kitajske v vrednosti 200 milijard dolarjev ta petek še zvišal - z zdajšnjih 10 na 25 odstotkov. Zagrozil je tudi s tem, da bo s takšnimi 25-odstotnimi carinami kmalu obremenil še za dodatnih 325 milijard dolarjev kitajskega blaga, kar bi pomenilo celoten kitajski uvoz v ZDA.

Ameriška vlada za zaostritev spora krivi Kitajsko. Trgovinski predstavnik ZDA Robert Lighthizer je v ponedeljek dejal, da je Kitajska že dane obljube na pogajanjih znova vzela nazaj. Nove zahteve Pekinga naj bi razjezile Trumpa.

ZDA in Kitajska sta si lani medsebojno naprtili visoke carine na več sto milijard dolarjev trgovinske menjave. ZDA so ocarinile za 250 milijard dolarjev kitajskega uvoza, Kitajska, ki iz ZDA uvaža precej manj kot tja izvaža, pa se je odzvala s carinami na 110 milijard dolarjev ameriškega blaga.

Decembra lani sta se Trump in kitajski predsednik Xi Jinping dogovorila, da trgovinski dogovor dosežeta do 1. marca letos, po tem datumu bi lahko ZDA zvišale carine na velik del kitajskega uvoza. Ker naj bi bili strani blizu dogovora, je Trump do zdaj sklenil s tem počakati.