c S
V EU 12 pilotnih projektov za lažjo industrijsko tranzicijo 08.05.2019 16:03 Ljubljana, 08. maja (STA) - Evropska komisija je predstavila prve rezultate pobude za podporo regijam v industrijski tranziciji. V enem letu so sodelujoči pregledali, kaj zavira ustvarjanje delovnih mest in rast, ter oblikovali 12 pilotnih projektov za odpravo ovir pri industrijski tranziciji, med katerimi je tudi slovenski.

Vsak od teh projektov bo prejel nepovratna sredstva EU v višini 300.000 evrov. V Sloveniji gre za projekt razvoja slovenske industrije 4.0, v okviru katerega bo država vzpostavila spletno in fizično sodelovalno platformo, ki bo vključevala področja, kot so kibernetska varnost, računalništvo v oblaku, velepodatki in robotika, so sporočili iz Evropske komisije.

V Litvi ter še 10 evropskih regijah v Franciji, Španiji, Italiji, Nemčiji, Združenem kraljestvu, Belgiji, na Švedskem in Finskem bodo sredstva namenili za različne projekte. Cilj vseh je doseganje industrijske tranzicije in oblikovanje razvojnih strategij glede na področja svojih konkurenčnih prednosti.

Evropska komisarka za regionalno politiko Corina Cretu je ob tem vsem evropskim regijam svetovala, naj opredelijo šibke točke in možnosti, na podlagi katerih bi se lahko povzpele po vrednostni verigi v gospodarstvu. "V ta namen bodo namreč imele v naslednjem dolgoročnem proračunu EU dostop do več kot 90 milijard evrov kohezijskih sredstev za raziskave, inovacije ter mala in srednja podjetja," je izpostavila.