c S
OZS bi problematiko sklada obrtnikov reševala s prenosom na ZPIZ 08.05.2019 15:01 Ljubljana, 08. maja (STA) - Ker Skladu obrtnikov in podjetnikov grozi, da mu bo zmanjkalo denarja za izplačilo pokojnin iz vzajemnih zavarovanj, želi vodstvo znižati pokojnine. Na Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) tem nasprotujejo in kot možno rešitev vidijo prenos teh zavarovanj na Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije (ZPIZ).

Sklad obrtnikov in podjetnikov je bil ustanovljen leta 1956 kot nekakšen vzporedni zavod za pokojninsko zavarovanje za obrtnike, saj ti v času po drugi svetovni vojni niso bili vključeni v pokojninsko in zdravstveno zavarovanje tako kot ostali državljani. Poklicna pokojninska zavarovanja je prenehal tržiti leta 1996, medtem pa so tudi obrtniki začeli vplačevati v državni pokojninski sistem.

Danes ima Sklad obrtnikov in podjetnikov še približno 9400 članov, večinoma že upokojenih obrtnikov. Predlagano znižanje pokojnin za 30,4 odstotka, s čimer bi se po mnenju uprave edino lahko izognili likvidaciji sklada, jih je neprijetno presenetila. "Povprečna pokojnina iz teh zavarovanj je okoli 84 evrov, za 30 odstotkov nižji znesek se nam zdi absurden," je danes na novinarski konferenci v Ljubljani opozoril predsednik OZS Branko Meh.

OZS ter Sklad obrtnikov in podjetnikov sta sicer dve povsem ločeni instituciji, a po Mehovih besedah so bili "ti ljudje včasih naši člani in se moramo zanje zavzeti". Kot možno rešitev na zbornici predlagajo prenos teh zavarovancev skupaj z njihovimi privarčevanimi sredstvi na ZPIZ. S tem predlogom so že seznanili tudi ministrstvo za delo, vendar odziva še nimajo.

O predlogu za znižanje pokojnin je v začetku aprila že odločala skupščina Sklada obrtnikov in podjetnikov, a ga zavrnila. "Kako naj nekaj propade, če pa je v sistemu 200 milijonov evrov," je danes dejal eden od članov skupščine Anton Može.

Spomnil je, da sklad izvaja tudi investicijska pokojninska zavarovanja, ki jih želi vodstvo prenesti na novoustanovljeno zavarovalnico, pri čemer bi ta sredstva za razliko od vzajemnih zavarovanj ostala nedotaknjena. "Nerazumljivo je, da se tistim, ki varčujejo v investicijskih zavarovanjih, ne zgodi nič," je dejal Može.

O predlogu za znižanje pokojnin bo skupščina ponovno odločala v ponedeljek. Obrtnik Bogdan Oblak je ob tem izrazil upanje, da "bo prevladala modrost in tako norega sklepa ne bodo podprli". Če se bo to dejansko zgodilo, pa lahko pride tudi do protestov, je opozoril.