c S
Naravne nesreče znižale dobiček Munich Re za skoraj četrtino 08.05.2019 15:00 Berlin, 08. maja (STA) - Največja pozavarovalnica na svetu, nemška Munich Re, je v letošnjem prvem četrtletju vknjižila 633 milijonov evrov čistega dobička, potem ko je ta v enakem obdobju lani znašal 827 milijonov evrov. Padec je posledica zahtevkov za povračilo škode, povzročene v naravnih nesrečah.

Dobiček pozavarovalnice iz poslovanja se je med januarjem in koncem marca v letni primerjavi znižal za skoraj tretjino na 875 milijonov evrov, bruto premije pa so se zvišale za 1,9 odstotka na 13,4 milijarde evrov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Poslovanje pozavarovalnice je v prvem trimesečju močno zaznamoval septembrski tajfun Jebi. Gre za najhujšo nevihto na Japonskem v zadnjih 25 letih, ki je terjala 11 življenj. Škodni zahtevki iz tega naslova, izplačani v začetku tega leta, so znašali 267 milijonov evrov.

Skupaj je bilo sicer izplačanih za 479 milijonov evrov zahtevkov (v enakem četrtletju lani za 62 milijonov evrov).

Munich Re v celotnem poslovnem letu pričakuje čisti dobiček na ravni 2,5 milijarde evrov, potem ko je ta lani znašal 2,3 milijarde evrov.