c S
V koordinativnem telesu družinske medicine kritični do ZZZS 08.05.2019 13:11 Ljubljana, 08. maja (STA) - V Koordinativnem telesu družinske medicine Slovenije so zaskrbljeni, saj po njihovi oceni pri reševanju problematike družinske medicine zaenkrat še ni prišlo do bistvene napredka. Kot so opozorili v današnjem sporočilu za javnost, se pri politiki kažejo znaki, da se zaveda kritičnosti situacije, ni pa tega zaznati pri ZZZS.

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) "ima pomembno vlogo pri reševanju problematike družinske medicine, ki pa je do sedaj, z nekaj izjemami pri zmanjševanju nepotrebnih administrativnih obremenitev, ni odigral konstruktivno - prej nasprotno", so kritični v koordinativnem telesu družinske medicine.

Po njihovem mnenju je ZZZS z zavračanjem leta 2017 sprejetega števila glavarinskih količnikov na enega zdravnika ključno pripomogel k zaostrovanju situacije v družinski medicini. Ob tem so spomnili, da so predstavniki ZZZS tudi na arbitraži v ponedeljek zavrnili kompromisni predlog zdravniške stroke in ministra za zdravje.

"Ta zavrnitev lahko pomeni, da bo resnično v nekaj mesecih kar nekaj bolnikov ostalo brez osebnega zdravnika, najprej na Gorenjskem, nato na Štajerskem, kasneje pa še kje drugje," so zapisali v koordinativnem telesu ter upravnemu odboru in službi ZZZS očitali, da ne upoštevata nedavnega sklepa skupščine zavoda.

Skupščina je namreč na seji 16. aprila sprejela sklep, s katerim je pozvala upravni odbor in službo ZZZS, naj v sodelovanju z drugimi deležniki v zdravstvenem sistemu aktivno iščeta in dogovarjata rešitve za ureditev družinske medicine, so še navedli v koordinativnem telesu.

Ponedeljkova arbitraža med podpisniki splošnega dogovora o aneksu številka ena ni bila v celoti uspešna, so po arbitraži sporočili iz Zdravniške zbornice Slovenije. Dokončno odločitev o aneksu, s katerim ministrstvo za zdravje skuša zadostiti zahtevi družinskih zdravnikov glede meje za odklanjanje novih bolnikov, bo zato sprejela vlada.

Ministrstvo je predlagalo aneks k splošnemu dogovoru za letošnje leto, s katerim bi mejo za opredeljevanje novih bolnikov določili pri 1895 glavarinskih količnikih, a jim z ZZZS dogovora o tem v ponedeljek ni uspelo doseči.