c S
Parlamentarni odbor podprl zakonski predlog v zvezi z dodatnim pokojninskim zavarovanjem policistov 08.05.2019 07:26 Ljubljana, 07. maja (STA) - Odbor DZ za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo je na današnji seji brez glasu proti podrl vladni predlog spremembe zakona o organiziranosti in delu v policiji, ki se nanaša na obvezno dodatno pokojninsko zavarovanje policistov ter sledi zavezi iz stavkovnega sporazuma med vlado in obema policijskima sindikatoma iz decembra lani.

Vlada je predlog spremembe zakona o organiziranosti in delu v policiji vložila v parlamentarno obravnavo po skrajšanem postopku. Kot je na današnji seji odbora pojasnil minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar, bo zakonska sprememba omogočila, da bodo policisti na določenih delovnih mestih uvrščeni v višjo skupino delovnih mest poklicnega zavarovanja.

S tem se jim bo prispevna stopnja povečala z 8,4 na 8,8 odstotka. Posledično bo to zanje pomenilo možnost zgodnejše pridobitve pravice do poklicne pokojnine. Gre za približno 250 delovnih mest policistov. Skupne finančne posledice so ocenjene na približno 1750 evrov mesečno oz. 21.000 evrov letno, sredstva pa so zagotovljena v letošnjem proračunu.

Zavarovanci na teh delovnih mestih bodo po Poklukarjevih besedah namreč ob predpostavki, da njihova pokojninska doba, skupaj z dodano dobo, znaša najmanj 40 let, ter da sredstva, ki so zbrana na njihovih osebnih računih, zadoščajo za izplačevanje poklicne pokojnine, pridobili pravico do poklicne pokojnine pri 52 letih namesto pri 54, kot to velja trenutno.

Odbor je podprl tudi dopolnilo k zakonskemu predlogu, pod katerega so se podpisale koalicijske poslanske skupine. Dopolnilo sledi mnenju parlamentarne zakonodajno-pravne službe, ki je predlagala izrecni sklic na zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju.

Brez podpore odbora pa je ostal predlog novele zakona o prijavi prebivališča, ki so ga po skrajšanem postopku vložili poslanci SNS s prvopodpisanim Zmagom Jelinčičem Plemenitim. Po njegovih besedah bi z novelo podatek o narodnosti zaradi statističnih namenov znova vključili med podatke, ki jih mora posameznik navesti ob prijavi stalnega prebivališča.

Proti zakonskemu predlogu poslancev SNS se je izrekla tudi vlada. Po besedah ministra Poklukarja je predlog v neskladju tako z ustavo kot zakonom o varstvu osebnih podatkov. Posebej kritična do predloga je bila Nataša Sukič (Levica), ki mu je očitala tudi kršenje mednarodnih konvencij. Branko Grims (SDS) pa je dejal, da predlog podpira "v njegovem temeljnem namenu".

Odbor je presojal tudi pobudo za oceno ustavnosti določb 79. in 79.a člena zakona o volitvah v DZ. Pobudniki so jo utemeljili s tem, da zakonodajalec ni ustrezno uresničil odločbe ustavnega sodišča v zvezi z dostopnostjo volišč za invalide in glasovanjem s prilagojenimi glasovnicami. Po njihovi oceni je zakonodajalec uresničil le zahtevo v zvezi z dostopnostjo.

Brez glasu proti se je odbor strinjal z mnenjema zakonodajno-pravne službe in vlade, da z omenjenimi določbami zakona o volitvah v DZ ni bila povzročena zatrjevanja kršitev 43. in 14. člena ustave, temveč normativna ureditev zagotavlja učinkovito in nediskriminatorno uresničevanje volilne pravice tudi invalidom.

Na današnji seji je odbor za notranje zadeve tudi ustanovil pododbor za spremljanje romske tematike. Prvopodpisana med predlagatelji ustanovitve Anja Bah Žibert (SDS) je poudarila, da je še veliko odprtih vprašanj in dilem, ki zavirajo integracijo romske skupnosti. Z ustanovitvijo se je strinjal tudi Jani Möderndorfer (SMC), a je opozoril, da bi bilo treba najprej spremeniti odlok.