c S
Nekdanji direktor Ferjanc dobil tožbo proti celjski bolnišnici 07.05.2019 14:28 Celje, 07. maja (STA) - Celjsko delovno sodišče je presodilo, da je bila odločitev članov sveta zavoda celjske splošne bolnišnice, ki je novembra 2017 iz krivdnih razlogov razrešil takratnega poslovnega direktorja Marjana Ferjanca, nezakonita, poroča spletni Večer. Ferjanc se je za tožbo odločil, ker je menil, da bila njegova razrešitev politična odločitev.

Svet zavoda se je za njegovo razrešitev odločil, ker so mu očitali nepravilnosti pri prevedbi plač in nepravočasno oddajo finančnega načrta bolnišnice.

Ferjanc, ki je bil na mestu poslovnega direktorja že tretji mandat, je na delovnem sodišču trdil, da so njegovo razrešitev pripravljali že nekaj časa, čeprav je bil leta 2016 ponovno imenovan za direktorja celjske bolnišnice in je bila bolnišnica v dobri kondiciji, s tem pa očitno zanimiva za vladajočo politiko.

V tožbi je zahteval, da sodišče ugotovi, da njegova razrešitev zaradi nepriprave finančnega načrta in nezakonite prevedbe plač nekaterim zaposlenim v nemedicinskem delu bolnišnice ni bila zakonita.

Ob tem je Ferjanc po pisanju Večera zahteval, da mu bolnišnica do konca mandata, to je sredi julija 2020, ko bi mu ta sicer potekel, vrne razliko v plačanih prispevkih in plači. Gre za okoli 40.000 evrov, a naj bi sodišče po informacijah časnika odločilo, da bolnišnici zneska ni treba plačati.

Kot je Večeru pojasnil njegov odvetnik Andrej Janežič, gre za novo prakso vrhovnega sodišča v tovrstnih primerih. Menijo namreč, da gre pri takšnih zahtevah za vrnitev plače za odškodninsko in ne delovno-pravno odgovornost bolnišnice. Ker mu je sodišče naložilo še plačilo dela sodnih stroškov postopka, se bo Ferjanc v tem delu na sodbo pritožil.

V celjski bolnišnici so za STA potrdili, da so v ponedeljek prejeli sodbo in dodali, da je sodišče ugotovilo, da je sklep sveta zavoda o razrešitvi z mesta direktorja nezakonit, hkrati pa zavrnilo zahtevek za plačilo razlike v plači ter Ferjancu naložilo plačilo stroškov sodnega postopka.

Kot so dodali, sodba še ni pravnomočna, vodstvo bolnišnice pa bo z njeno vsebino seznanilo svet zavoda in po preučitvi sodbe sprejelo odločitev o morebitni pritožbi.

Sicer pa gre v tem primeru za že drugo izgubljeno zadeva celjske bolnišnice zaradi odločitev članov sveta zavoda glede poslovnega direktorja. Novembra lani je namreč tožbo dobil že nesojeni kandidat za poslovnega direktorja Branko Gabrovec, ker ga je iz seznama kandidatov izločila kar razpisna komisija, ne pa svet zavoda.

Po Ferjancu je vodenje celjske bolnišnice prevzela nekdanja poslanka SMC Margareta Guček Zakošek, a je sodišče na prvi stopnji odločilo, da je potrebno postopek imenovanja ponoviti.

Ker je odvetniška družba, ki v postopku zastopa celjsko bolnišnico, ocenila, da je odločitev sodišča nepravilna in nezakonita, se je nanjo v roku pritožila na višje sodišče. Kot so danes še pojasnili v bolnišnici, sodba zaradi vložene pritožbe še ni pravnomočna, zato svet zavoda doslej še ni ponovno odločal o imenovanju direktorja bolnišnice.