c S
Evropska komisija malenkost znižala napoved gospodarske rasti v EU 07.05.2019 14:27 Bruselj, 07. maja (STA) - Evropska komisija je še malenkost znižala napoved gospodarske rasti v EU za letos. V danes objavljeni spomladanski napovedi tako za območje evra pričakuje 1,2-odstotno rast, kar je 0,1 odstotne točke manj od zimske napovedi, napoved rasti za celotno povezavo pa je prav tako znižala za 0,1 odstotne točke na 1,4 odstotka.

Evropsko gospodarstvo se bo tako po napovedih letos okrepilo že sedmo leto zapored, rast pa bo spodbujala predvsem domača poraba.

Gospodarska rast se bo nadaljevala tudi v prihodnjem letu, tudi v tem primeru pa so v Bruslju napoved znižali za 0,1 odstotne točke na 1,5 odstotka za evrsko območje in 1,6 odstotka za celotno unijo.

Evropsko gospodarsko rast bodo sicer še naprej bremenili ohlajanje svetovne gospodarske rasti in pešanje blagovne menjave, pa tudi negotovosti, povezane s trgovinskimi spori. Na rast bo vplivalo tudi pešanje proizvodnega sektorja, še posebej v državah, ki že beležijo težave v avtomobilski industriji.

Bruto domači proizvod (BDP) se bo sicer letos in prihodnje leto zvišal v vseh državah članicah, Slovenija pa bo med hitreje rastočimi. Bruselj ji namreč za letos napoveduje 3,1-odstotno rast, za prihodnje leto pa 2,8-odstotno.

Komisija Nemčiji za letos napoveduje 0,5-odstotno rast BDP, za 2020 pa 1,5-odstotno, Franciji za letos 1,3-odstotno, za 2020 pa 1,5-odstotno, Italija, ki se je konec lanskega leta za krajši čas znašla v recesiji, pa naj bi letos beležila 0,1-odstotno rast, prihodnje leto pa 0,7-odstotno rast BDP.

Komisija je pripravila tudi oceno gospodarske rasti za Veliko Britanijo, ki naj bi sicer sredi jeseni izstopila iz EU. Tako za letos kot prihodnje leto ji napoveduje 1,3-odstotno gospodarsko rast.

Podpredsednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis, pristojen za finančno stabilnost, finančne storitve in unijo kapitalskih trgov, je ob objavi spomladanske napovedi poudaril, da je evropsko gospodarstvo za zdaj precej odporno na manj ugodno zunanje okolje. Izpostavil je pozitivne vidike, ob tem pa opozoril na tveganja, kot so trgovinski spori in pešanje hitro rastočih gospodarstev, denimo Kitajske.

"V Evropi pa moramo biti pozorni na morebiten brexit brez dogovora, politično negotovost in morebitno poslabšanje razmer v finančnem sistemu, ki bi negativno vplivalo na javne finance," je poudaril Dombrovskis.

Na zunanja tveganja je opozoril tudi evropski komisar za gospodarske in finančne zadeve Pierre Moscovici in poudaril, da moramo biti pripravljeni zagotoviti podporo gospodarstvu, če bo ta potrebna.

Kot omenjeno, bo evropsko gospodarsko rast letos spodbujala predvsem domača poraba. Rast zaposlenosti se bo nadaljevala, a se bo nekoliko upočasnila. To bo, ob naraščajočih plačah, umirjeni inflaciji, ugodnih posojilnih pogojih in javnofinančnih spodbudah še naprej krepilo domače povpraševanje.

V letu 2020 bodo domači dejavniki nekoliko oslabeli, se bo pa po napovedih okrepila gospodarska aktivnost zunaj unije. Gospodarstvo bo prihodnje leto nekaj pridobilo tudi na račun večjega števila delovnih dni.

Razmere na trgu dela se bodo kljub manjšemu poslabšanju konec lanskega leta izboljševale. Čeprav je v nekaterih članicah EU še vedno previsoka, je povprečna brezposelnost v EU - marca je znašala 6,4 odstotka - na najnižji ravni od januarja 2000, ko so brezposelnost začeli spremljati na mesečni ravni. Brezposelnost v območju evra je medtem najnižja po letu 2008.

Stopnja brezposelnosti v EU se bo letos še zniževala in v 2020 po napovedih Bruslja dosegla 6,2 odstotka. V evrskem območju bo letos padla na 7,7 odstotka, prihodnje leto pa na 7,3 odstotka, s čimer se bo spustila celo nižje od predkrizne ravni.

Inflacija bo letos v EU padla na 1,6 odstotka, prihodnje leto pa se bo okrepila na 1,7 odstotka. V območju evra se je inflacija zaradi nižjih cen energentov z 1,9 odstotka ob koncu lanskega leta znižala na 1,4 odstotka v prvem letošnjem četrtletju, za letos in prihodnje leto pa komisija območju evra napoveduje 1,4-odstotno inflacijo.

Javni dolg se bo tako letos kot prihodnje leto znižal v vseh članicah, bo pa v območju evra konec leta 2020 še vedno močno nad dovoljeno mejo iz pakta stabilnosti in rasti, ki je določena pri 60 odstotkih BDP - po napovedih bo znašal 84,3 odstotka BDP.