c S
KJK uspešno zaključil prevzem Elana 07.05.2019 13:16 Begunje na Gorenjskem, 07. maja (STA) - Decembra lani napovedan prevzem Elana s strani finskega sklada KJK je uspešno zaključen, so danes sporočili iz begunjske družbe. Novi lastniki so napovedali, da bo imel Elan osrednjo vlogo v načrtih KJK, ki namerava oblikovati skupino proizvajalcev športne opreme. Družbo bo še naprej vodila ekipa pod taktirko Jeffreya Tirmana.

Ustanovitelj in vodilni partner v KJK Kustaa Äimä je ob prevzemu izjavil, da so zelo zadovoljni, da so po devetih mesecih dela uspešno zaključili nakup Elana. Verjame, da Elanova inovativnost in osredotočenost na uporabnika znatno povečujeta vrednost Elanovih izdelkov v očeh kupca, zato je družba visoko konkurenčna v svetovnem merilu.

Äimä je napovedal, da bo imel Elan osrednjo vlogo v načrtih KJK, ki so oblikovati skupino proizvajalcev športne opreme, katere glavna dejavnost bo omogočanje aktivnega preživljanja prostega časa v naravi.

Tudi vodenje novo ustanovljene krovne holdinške družbe pod imenom KJK Sports bo prevzel Tirman, ki vodi Elan že zadnja tri leta. Ob Elanu bodo v sklopu KJK Sports tudi ostale družbe, ki delujejo v športni industriji, vključno z estonsko družbo športno-rekreativnih plovil Tahe Outdoors ter bolgarskim proizvajalcem koles Leader 96.

"Z zadovoljstvom smo sprejeli novico, da je prodaja Elana skladu KJK uspešno zaključena," je povedal glavni izvršni direktor begunjske družbe Tirman, ki verjame v nove priložnosti in sinergije, ki se v prihodnosti odpirajo med blagovnimi znamkami znotraj portfelja športnih podjetij.

Elan je po treh letih v lasti družbe Wiltan Enterprises, ki sodi pod okrilje sklada ruskega kapitala VR Capital, prešel v roke finskega sklada KJK, s katerim je bila pogodba o prodaji 100-odstotkov poslovnega deleža v družbi podpisana decembra lani. Konec aprila je svoje soglasje h prevzemu podala tudi Javna agencija RS za varstvo konkurence.

Elan iz Begunj na Gorenjskem je podjetje z več kot 70-letno tradicijo, ki se danes osredotoča na razvoj in izdelavo športne opreme - smučarska oprema, napredne in tehnično zahtevne komponente, visoko zmogljive športne in prostočasne jadrnice ter na inovacijske rešitve za dvorane in stadione po svetu.

Elan sta po številnih lastniških pretresih, ki so bremenili podjetje, sredi leta 2015 kupili družbi Wiltan Enterprises in Merrill Lynch International, ki se je iz naložbe že umaknil. Wiltan Enterprises oz. sklad VR Capital je običajno lastnik posamezne družbe tri do pet let.

Wiltan je v tem času v podjetje reinvestiral skoraj deset milijonov evrov. V tem času so rešili tudi vse tožbe, ki so v preteklosti bremenile Elan. Prodajo pa so napovedali lansko pomlad, ko so zaradi dobrega poslovanja Elana prejeli interes za njegov odkup.

Po izpeljanih prodajnih aktivnostih in prevzemnih postopkih je sedaj novi lastnik postala družba v lastništvu KJK Fund III, leta 2018 ustanovljenega sklada zasebnega kapitala v vrednosti 250 milijonov evrov. KJK Skupina upravlja več investicijskih skladov, osredotočenih na nove trge EU, navzoča je tudi v nekaterih družbah v Sloveniji.