c S
BMW zaradi grozeče visoke kazni z nižjim dobičkom 07.05.2019 12:02 Frankfurt, 07. maja (STA) - Nemški avtomobilski proizvajalec BMW je prvo letošnje četrtletje zaključil s 588 milijoni evrov čistega dobička, kar je 74,2 odstotka manj kot v enakem obdobju leta prej. Razlog za nižji dobiček je v prvi vrsti 1,4 milijarde evrov rezervacije, povezane s preiskavo domnevnega kartelnega dogovarjanja, ki jo vodi Evropska komisija.

Bruselj preiskuje, ali se je BMW z Daimlerjem in Volkswagnom dogovarjal o tehnologiji za zmanjševanje škodljivih avtomobilskih izpustov. Ob objavi četrtletnih poslovnih rezultatov je avtomobilski koncern zapisal, da je visoka kazen "verjetna", navaja francoska tiskovna agencija AFP.

"Če bo treba, bo BMW nasprotoval obtožbam Evropske komisije z vsemi pravnimi sredstvi, ki so mu na voljo," so dodali.

Dobiček so dušili tudi višji izdatki za raziskave in razvoj, medtem ko so prihodki upadli za 0,9 odstotka na 22,5 milijarde evrov. Skupina je v prvem četrtletju prodala 605.333 avtomobilov znamk BMW, Mini in Rolls-Royce, kar je rekord za to obdobje. Predsednik upravnega odbora Harald Krüger je izpostavil tudi, da bo v drugi polovici leta BMW na trg poslal vrsto novih modelov.

BMW je ob tem potrdil napoved za poslovanje v celotnem letu, v katerem cilja na manjše zvišanje števila prodanih avtomobilov, a hkrati pričakuje zvišanje stroškov in protekcionističnih groženj. Dobiček naj bi bil tako krepko pod ravnijo leta poprej.