c S
Cene nafte skoraj nespremenjene 07.05.2019 09:28 Ljubljana, 07. maja (STA) - Cene surove nafte se danes gibljejo okoli izhodiščnih vrednosti. Tudi na naftnem trgu odmeva zadnje dogajanje okoli trgovinske vojne med ZDA in Kitajsko, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Za 159-litrski sod severnomorske nafte brent, ki bo dobavljena julija, je bilo treba zjutraj po srednjeevropskem času odšteti 71,20 dolarja, kar je štiri cente manj kot v ponedeljek. Nasprotno pa se je nekoliko zvišala cena zahodnoteksaške nafte za dobavo v juliju, na 62,37 dolarja.

Gibanja na naftnem trgu narekuje razvoj trgovinske vojne med največjima gospodarstvoma na svetu. Ameriški predsednik Donald Trump ni zadovoljen s hitrostjo oz. napredkom v trgovinskih pogajanjih s Kitajsko in je v nedeljo tvitnil, da bo lani uvedene 10-odstotne carine na 200 milijard dolarjev kitajskega izvoza v ZDA v petek zvišal na 25 odstotkov. Nov krog pogajanj naj bi stekel v četrtek, na kitajski strank zatrjujejo, da bo delegacija odpotovala v Washington.