c S
Na vrh Unicredit banke prihaja Italijan Esposito 07.05.2019 09:12 Ljubljana, 07. maja (STA) - Vodstvo Unicredit banke Slovenija se bo z junijem spremenilo. Mesto predsednika uprave banke bo namreč takrat oz. po odobritvi regulatorja, Evropske centralne banke, zasedel Marco Esposito. Italijan bo na čelu banke nasledil Stefana Vavtija, so sporočili iz banke.

Esposita, ki je trenutno v Unicreditu vodja področja globalnega transakcijskega bančništva za regijo Srednje in Vzhodne Evrope, so za novega predsednika uprave banke potrdili nadzorniki.

Na tem mestu bo zamenjal Vavtija, ki s položaja odhaja ob izteku mandata, z 31. majem, potem ko je Unicredit banko Slovenije vodil zadnjih sedmih let, v njej pa je bil več kot 20 let.

"Ponosen sem na dosežke v preteklih letih. Unicredit banka Slovenija je danes močna, stabilna in dobro pripravljena za nadaljnjo rast," je ob tem dejal Vavti in dodal: "Po preteklih dosežkih je zame zdaj prišel čas za nove izzive."

Esposito je medtem ob imenovanju dejal, da je počaščen, ker mu je bila dana priložnost vodenja banke. "Veselim se skorajšnjega sodelovanja z ekipo in nadgrajevanja uspešne rasti Unicredit banke Slovenija," je dodal.

Esposito je svojo kariero začel leta 1982 v banki Credito Italiano v Italiji. V nadaljnjih letih je prevzel različne funkcije v različnih oddelkih, nato pa leta 2000 postal direktor za poslovno strategijo in razvoj podjetja na sedežu banke. Leta 2001 je bil imenovan za izvršnega direktorja divizije Unicredit Corporate New Europe, kjer je sodeloval pri procesu skrbnega pregleda v prevzemnih postopkih mnogih bank v državah Srednje in Vzhodne Evrope.

Leta 2004 je prevzel vlogo vodje poslovnega bančništva v bolgarski Bulbank, leta 2010 pa še dodatno odgovornost kot vodja divizije poslovnega, investicijskega in zasebnega bančništva. Prav tako je bil v obdobju med 2007 in 2011 namestnik predsednika uprave v banki Unibredit Bulbank Factoring. Od aprila 2011 do decembra 2017 je vodil poslovno in investicijski bančništvo v romunskem Unicreditu, januarja 2018 pa so ga imenovali za vodjo globalnega transankcijega bančništva za regijo Srednje in Vzhodne Evrope na Dunaju, so še navedli v Unicredit banki Slovenije.