c S
Pritisk na borze po Trumpovih grožnjah se nadaljuje 07.05.2019 08:39 Tokio, 07. maja (STA) - Azijske borze so danes v znamenju neenotnih gibanj. Kapitalski trgi po svetu so sicer še vedno pod vplivom groženj ameriškega predsednika Donalda Trumpa, da bo lani uvedene 10-odstotne carine na 200 milijard dolarjev kitajskega izvoza v ZDA v petek zvišal na 25 odstotkov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Da bo zvišal carine na kitajski uvoz, je Trump tvitnil v nedeljo. Ameriški predsednik namreč ni zadovoljen s hitrostjo oz. napredkom v trgovinskih pogajanjih s Kitajsko. Finančni minister Steven Mnuchin in trgovinski predstavnik ZDA Robert Lighthizer sta v ponedeljek zatrdila, da Kitajska odstopa od dogovorov, doseženih v pogajanjih doslej, medtem pa so na kitajskem zunanjem ministrstvu poudarili, da bo delegacija odpotovala na nov krog pogajanj v ZDA.

Po pojasnilih vodilnega analitika pri Rakuten Securities Masayukija Kubote bodo vlagatelji zdaj pozorni na morebitne nove komentarje z ameriške strani in nadaljnji potek dogajanja. "Svetovni kapitalski trgi bodo zaradi zaskrbljenosti o zaostrovanju trgovinske vojne lahko še nadaljevali s padci," je dejal.

Na borzi v Tokiu se je indeks Nikkei, ki ga izračunavajo na osnovi vrednosti 225 najpomembnejših delnic, ustavil pri 21.923,72 točke, kar predstavlja 1,12-odstotni padec. Tokijska borza je tako zabeležila padec po 10-dnevnem prazničnem predahu.

Tudi borzi na Kitajskem beležita negativna gibanja. Indeks borze v Šanghaju je doslej izgubil 0,28 odstotka, indeks borze v Hongkongu pa 0,06 odstotka vrednosti. Indeks borze v Južni Koreji Kospi je dan končal 0,97-odstotnim padcem.

Medtem pa je borza na Tajvanu zabeležila 0,86-odstotno rast indeksa FTSE TWSE, tečaji delnic na borzi v avstralskem Sydneyju pa so se v povprečju zvišali za 0,21 odstotka. Na borzi v Singapurju se je indeks STI doslej zvišal za 0,64 odstotka.