c S
Nekdanji vodilni v France Telecomu zaradi vala samomorov pred sodiščem 07.05.2019 07:24 Pariz, 06. maja (STA) - Nekdanji glavni izvršni direktor takratne družbe France Telecom in več drugih nekdanjih vodilnih v podjetju se na sodišču zagovarja zaradi domnevnega psihičnega nadlegovanja, ki naj bi pred desetletjem vodilo do samomora 35 zaposlenih. Val samomorov je šokiral francosko javnost, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Sojenje v Parizu je steklo skoraj sedem let zatem, ko sta bila nekdanji prvi mož podjetja Didier Lombard ter sam France Telecom obtožena psihičnega nadlegovanja. To je opredeljeno kot pogosto in ponavljajoče se delovanje, katerega cilj ali učinek je poslabševanje delovnih pogojev.

Lombard je bil na čelu France Telecoma od 2005 do 2010, do vrste samomorov pa je prišlo v letih 2008 in 2009. Dogajanje je sprožilo razpravo o pogojih dela v nekdanjem državnem gigantu. Podjetje se je sicer leta 2013 preimenovalo v Orange.

Ob Lombardu sta na zatožno klop sedla še nekdanji drugi mož podjetja Louis-Pierre Wenes ter nekdanji vodja kadrovskih zadev Olivier Barberot. Še štiri osebe so ovadene kot sostorilci.

Če bodo spoznani za krive, obtoženim grozi do leto dni zaporne kazni in 15.000 evrov kazni. Sojenje bi se lahko zavleklo do julija. Sam Orange bi lahko v primeru obsodbe dobil 75.000 evrov kazni.

France Telecom je bil javno podjetje, leta 2004 pa so ga privatizirali. Sledilo je veliko prestrukturiranje z odpuščanjem več deset tisoč zaposlenih. Takrat naj bi vodilni v podjetju uvedli kulturo nadlegovanja oz. vznemirjanja zaposlenih, da bi ti odšli prostovoljno.

V preiskavi so preiskovalci posebej izpostavili primere 39 zaposlenih. Od teh se jih je 19 ubilo, 12 se jih je poskusilo ubiti, osem pa jih je trpelo za akutno depresijo ali so bili zaradi nje bolniško odsotni.

Julija 2008 je denimo 51-letni tehnik iz Marseilla storil samomor, v poslovilnem pismu pa šefe obtožil "vodenja s terorjem". Dva meseca kasneje je 32-letnica skočila skozi okno pariške pisarne pred očmi zgroženih sodelavcev. Neka ženska si je v mestu Metz skušala vzeti življenje, potem ko je izvedela, da jo bodo že tretjič tisto leto premestili.

Lombard se je med drugim na zatožni klopi znašel zaradi svojih izjav. Nekoč je tako govoril o "samomorilski kaprici" v podjetju, leta 2006 pa je zaposlenim dejal: "Dosegel bom, da bodo ljudje odšli tako ali drugače, skozi okno ali skozi vrata." Marca 2010 je odstopil.

Odvetniki obrambe niso želeli podati uradnih izjav, po navedbah virov pa France Telecom naj ne bi zanikal trpljenja zaposlenih, ne priznava pa, da je vzpostavil politiko, ki naj bi poskrbela za destabilizacijo delavcev.