c S
Koprska občina v sodelovanje z istrskimi župani 07.05.2019 07:24 Koper, 06. maja (STA) - Župan Mestne občine Koper Aleš Bržan in poslanci DZ iz Istre so se na prvem sestanku v Kopru dogovorili za sodelovanje pri več točkah. Med drugim se bodo poslanci trudili na državni ravni prispevati k vzpostavitvi ustreznih cestnih povezav, primerne povprečnine, prav tako pa še niso obupali nad prevetritvijo vinjetnega sistema Kozina-Izola.

Kot je na novinarski konferenci po današnjem sestanku v Kopru dejal Bržan, so se v okviru pogovora o prometni infrastrukturi in prometnih tokovih dotaknili tudi tranzitnega prometa na Hrvaško. Trenutne različice so po njegovih besedah neživljenjske, zato se sam zavzema za oblikovanje nove, ki bi bila bolj življenjska in manj invazivna pri posegu v prostor.

Kot eno od rešitev vidi pot, ki bi vključevala del poti Bertoki-Dragonja, a vzpostavila obvoz, tako da prometni tok ne bi šel v ožje območje mesta Koper. "Ne začenjamo iz nič," je zatrdil in dodal, da zgolj iščejo boljše alternative na posameznih odsekih. "Ni nujno da bo dražje, mogoče bo celo ceneje," je poudaril. Kot je napovedal, bo 13. maja potekala koordinacija županov, kjer naj bi predstavili osnutek rešitve. Če bo sama pot vzpostavljena v petih letih, bo to odlično, je prepričan.

Glede bertoške vpadnice je dejal, da je načrtovana v roku leta dni. Manjka pa še serminska vpadnica, povezava z Luko Koper, je spomnil. "Luka potrebuje dovoze in izvoze in lokalna skupnost mora biti razbremenjena. To pomeni tri vhode v Luko, s tem da mora biti sedanji najmanj obremenjen - če že, samo z osebnimi avtomobili," je izpostavil.

Na sestanku je bilo govora tudi o vinjetnem sistemu. Predsednik kluba istrskih poslancev Branko Simonovič (DeSUS) razume pomisleke v zvezi s prevetritvijo vinjetnega sistema Kozina-Izola. Ob tem pa je opozoril, da občina Piran na račun vinjet izgublja veliko prihodkov.

Meira Hot (SD) je opozorila, da Dars v primeru izločitve omenjenega območja iz vinjetnega sistema ne bi imel izgub, ker da s tega naslova že sedaj ne pridobiva finančnih sredstev. Hkrati bi s tem znova lahko oživili turistični obisk tradicionalnih tržaških gostov, prek katerega bi lahko državno blagajno polnili z DDV, je menila. "Zato bi mi lahko bili izjema," je prepričana.

Prav tako je bila med pomembnimi temami sestanka povprečnina, v zvezi s katero je Simonovič pojasnil, da so si bili enotni, da se vzpostavi sistem, po katerem občine ne bodo v enakih razredih. Med občino, ki ima 13 vrtcev, in občino, ki ima samo enega, so razlike, je povedal.

Po njegovih besedah so se zavzeli tudi za dolgoročno rešitev preskrbe Obale z vodo, saj ne morejo pristati na to, da bi bili odvisni "od neke komercialne oskrbe".

V zvezi s prenosom Škocjanskega zatoka v državno lastništvo pa je Bržan dejal, da bi bila smiselna takšna kompenzacija, da bi občina prišla do zemljišč, ki jih potrebuje za širjenje (poselitev in proizvodnjo). V tej luči bi Koper prevzel tudi nepremičnine.

"Kot lokalna skupnost se soočamo z nekimi problemi, ki so zelo neideološki, nestrankarski, čisto konkretni. Ne iščemo rešitev, ki bi bile leve ali desne, ampak predvsem pametne rešitve - tudi zato smo se danes dobili," je še dejal župan, ki verjame, da bodo s pomočjo poslancev prišli do pametnih rešitev.