c S
Arbitraža o aneksu ni bila uspešna, dokončna odločitev v rokah vlade 07.05.2019 07:24 Ljubljana, 06. maja (STA) - Današnja arbitraža med podpisniki splošnega dogovora glede aneksa številka ena ni bila v celoti uspešna, so sporočili iz Zdravniške zbornice Slovenije. Dokončno odločitev o aneksu, s katerim ministrstvo za zdravje poskuša zadostiti zahtevi družinskih zdravnikov glede meje za odklanjanje novih bolnikov, bo zato sprejela vlada.

Ministrstvo je predlagalo aneks k splošnemu dogovoru za letošnje leto, s katerim bi mejo za opredeljevanje novih bolnikov določili pri 1895 glavarinskih količnikih, a jim z Zavodom za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) dogovora o tem danes ni uspelo doseči.

Odločitev o aneksu bo tako sprejela v vlada v sredini meseca, so po arbitraži sporočili z ministrstva. Že po zadnjem srečanju s koordinativnim telesom družinske medicine je minister za zdravje Aleš Šabeder napovedal, da bi to lahko bilo 15. maja, kar pomeni, da so še vedno znotraj odpovednega roka kranjskih zdravnikov. Ti so namreč kot prvi med nezadovoljnimi zdravniki z aprilom podali odpovedi delovnih razmerij, odpovedni rok pa se jim izteče konec meseca.

Do takrat ministrstvu dajejo čas tudi celjski zdravniki, ki so sicer na podlagi obljube Šabedra o sprejemu aneksa zamrznili svoje napovedane odpovedi. Če aneks do 31. maja ne bo potrjen, so zdravniki napovedali, da bodo naslednji delovni dan vložili odpovedi. Pred časom so kolektivne odpovedi z junijem napovedali tudi mariborski in ptujski zdravniki.

Družinski zdravniki, ki že dlje časa opozarjajo na hude obremenitve, med drugim namreč zahtevajo postavitev meje za odklanjanje novih bolnikov pri 1895 glavarinskih količnikih, kot je sicer meja, ki jo za leto 2019 določa podpisani sporazum. Splošni dogovor za letošnje leto pa je mejo za odklanjanje novih bolnikov postavil pri povprečju posamezne izpostave ZZZS, kar je na bolj obremenjenih območjih še dvignilo prag za odklanjanje.

Predlog o 1895 glavarinskih količnikih je že konec aprila zavrnil tudi upravni odbor ZZZS. Ob tem je ocenil, da je to neuresničljiv cilj, za katerega bi potrebovali skoraj 300 dodatnih zdravnikov, ki pa jih trenutno ni. Namesto tega je predlagal, da se pri opredeljevanju tako v preteklih letih upošteva obremenitev državnega povprečja in da bi nove bolnike sprejemali najmanj obremenjeni zdravniki, kar so predstavniki ZZZS danes na arbitraži tudi pojasnili ostalim partnerjem v zdravstvu.

Na arbitraži so se dopoldan sestali predstavniki podpisnikov splošnega dogovora, ki so ministrstvo za zdravje, ZZZS, zdravniška zbornice, združenje zdravstvenih zavodov, lekarniška zbornice, skupnost slovenskih naravnih zdravilišč, skupnost socialnih zavodov in skupnost organizacij za usposabljanje.