c S
Evropska komisija bo objavila spomladansko gospodarsko napoved 07.05.2019 07:39 Bruselj, 07. maja (STA) - Evropska komisija bo danes v Bruslju objavila spomladansko gospodarsko napoved za območje evra, EU in vsako posamezno članico, ki vključuje podatke o rasti, javnih financah, zaposlenosti in inflaciji. V zimski napovedi je ocenila, da so se obeti poslabšali in da je prihodnost negotova, tudi zaradi možnosti neurejenega brexita.

V prejšnji, zimski napovedi, objavljeni v začetku februarja, je komisija območju evra za letos napovedala 1,3-odstotno rast, EU 1,5-odstotno, za naslednje leto pa območju evra 1,6-odstotno, EU pa 1,7-odstotno.

Izpostavila je tudi, da bo evropsko gospodarstvo letos raslo sedmo leto zapored, a da so se obeti v primerjavi z jesenjo poslabšali in da je prihodnost zelo negotova, tudi zaradi možnosti neurejenega brexita.

Obete za Slovenijo je komisija februarja poslabšala. Za letos ji je napovedala 3,1-odstotno krepitev bruto domačega proizvoda (BDP), za prihodnje leto pa 2,8-odstotno, kar je v obeh primerih za 0,2 odstotne točke manj, kot je napovedala lani jeseni.

V tokratni napovedi, ki vključuje tudi podatke o javnih financah, lahko Slovenija znova pričakuje opozorila glede načrtovanega strukturnega napora, ki ni v skladu z evropskim priporočilom.

Komisija na leto objavi dve celoviti napovedi, spomladansko in jesensko, ter dve vmesni, zimsko in poletno, ki ne vključujeta podatkov o javnih financah.

Do konca meseca naj bi komisija objavila tudi spomladanski gospodarski sveženj, vključno z reformnimi in proračunskimi priporočili za članice unije, ki jih pripravi vsako leto maja.