c S
Nemško industrijsko združenje proti vladni politiki 06.05.2019 14:07 Berlin, 06. maja (STA) - Nemški gospodarski minister Peter Altmaier danes na kongresu v Berlinu gosti visoke predstavnike nemškega gospodarstva. Beseda teče o bodoči nacionalni industrijski strategiji. Združenje nemške industrije BDI je posvarilo pred državnimi intervencijami in namesto tega pozvalo k ustvarjanju ugodnih pogojev za delovanje podjetij.

Predsednik BDI Dieter Kempf je danes kritiziral načrte nemškega gospodarskega ministra Petra Altmaierja, ki se zavzema za aktivnejšo vlogo države v globalni konkurenci. Med drugim je izpostavil možnost podpore t. i. nacionalnim oz. evropskim šampionom, začasno bi lahko v pomembnih primerih, denimo v prevzemnih vojnah, v podjetja vstopila tudi država.

Mala in srednja podjetja se v luči teh napovedi bojijo poslabševanja poslovnega okolja. Kempf je ob današnjem odprtju konference o nemški industrijski strategiji do leta 2030 menil, da državni nadzor nad investicijami ne more biti sredstvo industrijske politike, prav tako je zavrnil koncept evropskih šampionov.

Posvaril je pred kopiranjem "politike ponovne nacionalizacije", kot jo vodijo nekatere druge države. Namesto tega so potrebni veliko boljši pogoji za gospodarstvo, kot so nizki davki, nizke cene energije in podobno, je menil. Nemško gospodarstvo po njegovih besedah tarejo tudi birokratske ovire, počasen razvoj infrastrukture in škodljivi davki.

Altmaier se je medtem zavzel za razpravo, s katero bi gospodarska politika znova zavzela osrednje mesto v političnih debatah. Podprli pa so ga tudi sindikati; prvi mož sindikata kovinske industrije IG Metall Jörg Hofmann je menil, da Nemčija potrebuje aktivno industrijsko politiko, še posebej v času digitalne preobrazbe.