c S
EU marca z 0,3-odstotno rastjo trgovine na drobno, v Sloveniji velik padec 06.05.2019 11:39 Luxembourg, 06. maja (STA) - Obseg prihodkov v trgovini na drobno se je marca v 28 državah EU v povprečju povečal za 0,3 odstotka. Trgovci v območju evra so po drugi strani beležili podoben obseg prodaje kot februarja, kažejo podatki evropskega statističnega urada Eurostat. To pa ne velja za Slovenijo, kjer se je prodaja občutno zmanjšala.

Najvišjo rast prihodkov v trgovini na drobno so marca statistiki opazili v Litvi (+1,7 odstotka), na Portugalskem (+1,2 odstotka) in v Veliki Britaniji (+1,1 odstotka). O največjem padcu je poročala Slovenija (-3,1 odstotka).

Obseg prihodkov v trgovini na drobno se je sicer marca zmanjšal v devetih državah. Poleg Slovenije so to še Hrvaška (-1,9 odstotka), Avstrija (-0,8 odstotka), Belgija (-0,6 odstotka), Malta in Slovaška (po -0,5 odstotka), Nemčija in Finska (po -0,2 odstotka) ter Francija (-0,1 odstotka).

Pred tem se je februarja obseg v trgovini na drobno tako v območju evra kot celotni uniji povečal za pol odstotka.

Na letni ravni - med lanskim in letošnjim marcem - se je obseg prihodkov v trgovini na drobno v območju evra povečal za 1,9 odstotka in v celotni uniji za 2,9 odstotka. Slovenija je v tej primerjavi država z eno največjih rasti, bila je šestodstotna. Z najvišjo rastjo prihodkov v tem obdobju se lahko pohvalijo trgovci na Irskem (+10,8 odstotka).