c S
Končuje se akcija zbiranja vlog za kmetijske subvencije 06.05.2019 09:34 Ljubljana, 06. maja (STA) - Danes se končuje kampanja zbiranja vlog za kmetijske subvencije. Agencija RS za kmetijske trge in razvoj podeželja bo vloge zamudnikov zbirala še do 31. maja, a se za vsak dan zamude izplačilo zmanjša.

Letošnja novost je med drugim ukinitev izjeme pri registraciji kmetijskih gospodarstev z enim prašičem. Vsa gospodarstva, tudi tista, ki redijo enega prašiča, se morajo po novem vpisati v evidenco imetnikov rejnih živali in registrirati kmetijsko gospodarstvo.

Novost je tudi, da se za ukrepe kmetijske politike za letošnje leto podatki o kopitarjih, denimo konjih, pridobijo neposredno iz centralnega registra kopitarjev. To pomeni, da morajo vlagatelji prošenj podatke o kopitarjih sporočiti v register pravočasno, sicer lahko ostanejo brez izplačila.

Pri podpori za zelenjadnice so se za subvencijsko leto 2019 spremenili določeni pogoji upravičenosti in način prijave v zbirni vlogi. Če želijo pridobiti za posamično površino pomoč za zelenjadnice, morajo kmetje namreč zelenjadnice na tej površini gojiti najmanj 60 dni. Datume morajo napovedati vnaprej v prijavi v zbirni vlogi, nova pravila pa jim bodo omogočila, da najmanj tri dni pred vnesenim datumom agenciji sporočijo morebitne spremembe v načrtovani pridelavi.

Mladi kmeti bodo morali na zahtevo Evropske komisije predložiti dokazilo, da dejansko upravljajo s kmetijo oz. imajo nadzor nad njo.

Novost je še pri kmetijsko-okoljskih plačilih, kjer je od letos spet mogoče vstopiti v operacijo reje lokalnih pasem. Prav tako je nekaj sprememb pri območjih z omejenimi dejavniki, kjer se je spremenil obseg teh območij. Nobeno od območij ni izpadlo, je pa nekaj novih. Pri navzkrižni skladnosti pa je nekoliko večje območje, na katerem se preverja zahteve standarda ohranjanja prostoživečih ptic.

Agencija za kmetijske trge in razvoj podeželja je lani za ukrepe izvajanja kmetijske politike v Sloveniji namenila skoraj 315 milijonov evrov. Od tega je bilo nekaj več kot 220 milijonov evrov namenjenih izplačilom iz naslova zbirnih vlog, nekaj manj kot 60 milijonov evrov pa za investicije v razvoj podeželja.