c S
SBI TOP v prazničnem tednu pridobil petino odstotka 04.05.2019 09:19 Ljubljana, 03. maja (STA) - Indeks najpomembnejših podjetij na Ljubljanski borzi SBI TOP se je v primerjavi s prejšnjim petkom okrepil za 0,20 odstotka, k čemur so najbolj prispevale delnice NLB in Zavarovalnice Triglav. Vlagatelji so v treh trgovalnih dneh prazničnega tedna ustvarili 1,89 milijona evrov prometa, od tega samo danes nekaj več kot milijon evrov.

Med blue chipi prve kotacije so se v primerjavi s prejšnjim petkom okrepile le delnice NLB (+1,32 odstotka) in Zavarovalnice Triglav (+0,87 odstotka). Na vrednosti so po drugi strani izgubile delnice Intereurope (-1,57 odstotka) in Petrola (-0,28 odstotka), preostale pa so ostale na izhodiščni ravni.

Med delnicami, ki so del indeksa, ne pa tudi prve kotacije, so rast v primerjavi s prejšnjim petkom zabeležile delnice Cinkarne Celje (+3,69 odstotka), delnice KD Group so padle za 2,35 odstotka, Uniorjeve delnice pa so prav tako ostale na izhodišču.

Mercatorjeve delnice, ki niso del indeksa, so pa v prvi kotaciji, so se okrepile za 3,31 odstotka.

Promet na Ljubljanski borzi je v treh dneh dosegel 1,89 milijona evrov, največ pa so ga vlagatelji opravili z delnicami NLB (533.000 evrov) in Krke (299.000 evrov). Med prometnejšimi so bile še delnice Zavarovalnice Triglav (165.000 evrov) in Cinkarne Celje (104.000 evrov).

Borza je bila v sredo in četrtek zaprta zaradi praznika dela, večjih novic iz gospodarstva pa v treh trgovalnih dneh ni bilo. NLB je v ponedeljek sporočila, da bo 10. junija potekala skupščina, ki bo poleg odločanja o delitvi bilančnega dobička odločala tudi o popolnitvi sicer devetčlanskega nadzornega sveta. Obstoječim nadzornikom se bodo po predlogu pridružili Mark William Lane Richards, Shrenik Dhirajlal Davda in Gregor Rok Kastelic.

Skupščino so sklicali tudi v Cinkarni Celje. Delničarji bodo 4. junija med drugim odločali o uporabi bilančnega dobička v višini 22,8 milijona evrov, po predlogu bodo skoraj vsega namenili za izplačilo dividend. Bruto dividenda na delnico bo tako nanesla 28,27 evra.