c S
Stopnja brezposelnosti lani nižja v 80 odstotkih regij EU 06.05.2019 07:20 Luxembourg, 05. maja (STA) - Stopnja brezposelnosti se je lani znižala v več kot 80 odstotkih regij EU, pri čemer jih je okoli 60 odstotkov zabeležilo znižanje za najmanj pol odstotne točke. Najnižjo stopnjo brezposelnosti je imela Praga, najvišjo pa francosko čezmorsko ozemlje Mayotte. V Vzhodni Sloveniji je bila 5,5-odstotna, v Zahodni Sloveniji pa 4,8-odstotna.

Češki Pragi (1,3 odstotka) po najnižji stopnji brezposelnosti sledita Jugozahodna Češka (1,5 odstotka) in nemška regija Mittelfranken (1,8 odstotka). Četrto mesto si delijo nemški regiji Tübingen in Oberpfalz ter britanska Cumbria (vse tri 1,9 odstotka), kažejo podatki Eurostata.

Najvišjo stopnjo brezposelnosti so lani zabeležili francosko čezmorsko ozemlje Mayotte (35,1 odstotka), španska Ceuta (29 odstotkov), grška Zahodna Makedonija (27 odstotkov) in avtonomna španska regija na severu Afrike Melilla (25,8 odstotka).

V Vzhodni Sloveniji se je stopnja brezposelnosti lani v primerjavi z letom 2017 znižala za 1,3 odstotne točke, v Zahodni Sloveniji pa za 1,6 odstotne točke.

Med 280 regijami, za katere so na voljo podatki, jih je lani 71 imelo stopnjo brezposelnosti nižjo od 3,5 odstotka, kar je polovica povprečja EU, ki je pri 6,9 odstotka. Med temi regijami je 20 nemških, 15 britanskih, devet poljskih, sedem čeških, pet madžarskih, po štiri nizozemske in avstrijske, po dve belgijski in romunski ter po ena bolgarska, italijanska in slovaška.

Po drugi strani je imelo 30 regij več kot dvakrat višjo stopnjo brezposelnosti od povprečja EU. Med temi je 12 grških, osem španskih ter po pet francoskih in italijanskih.

V starostni skupini med 15 in 24 let je bila povprečna stopnja brezposelnosti v EU lani 15,2-odstotna. Najnižja je bila na Zgornjem Bavarskem (štiri odstotke), najvišjo pa so v tej starostni skupini zabeležili v avtonomni španski regiji na severu Afrike Melilla (66,1 odstotka).

Stopnja dolgotrajne brezposelnosti, ki jo definiramo kot odstotek oseb, ki so brezposelne eno leto ali več, je v EU lani znašala 43,2 odstotka. Najnižjo stopnjo tovrstne brezposelnosti so zabeležili v britanski regiji Gloucestershire, Wiltshire in Bristol/Bath (12,1 odstotka), najvišjo pa v regiji Mayotte (81,8 odstotka).