c S
Z dinamiko trgovinskih pogajanj nezadovoljni Trump Kitajski grozi z dvigom carin 06.05.2019 07:24 Washington, 05. maja (STA) - Ameriški predsednik Donald Trump je prek Twitterja ocenil, da trgovinski pogovori med ZDA in Kitajsko, ki se bodo prihodnji teden predvidoma nadaljevali v Washingtonu, potekajo prepočasi. Kitajski je zato zagrozil, da bo lani uvedene 10-odstotne carine na 200 milijard dolarjev njenega izvoza v ZDA v petek zvišal na 25 odstotkov.

"Pogovori s Kitajsko se nadaljujejo, a prepočasi, saj se poskušajo (Kitajci) o nekaterih zadevah znova pogajati. Ne!" je tvitnil ameriški predsednik.

Pritisk na Peking je povečal z napovedjo, da bo s petkom pred 10 meseci uvedene dodatne carine na 200 milijard dolarjev uvoza iz Kitajske dvignil z 10 na 25 odstotkov, medtem ko za 50 milijard dolarjev kitajskih visokotehnoloških izdelkov že veljajo 25-odstotne carine.

Ob tem je spomnil, da za zdaj 325 milijard dolarjev kitajskega uvoza še ni dodatno obdavčenega, obenem pa zagrozil, da se tudi za tega "v kratkem" obetajo 25-odstotne carine.

Do vnovične zaostritve Trumpove retorike prihaja pred načrtovanim nadaljevanjem kitajsko-ameriških trgovinskih pogovorov prihodnji teden v Washingtonu. Prejšnji teden so se pogajalci sestali v Pekingu.

Ameriško pogajalsko skupino vodita finančni minister Steven Mnuchin in trgovinski predstavnik Robert Lighthizer, kitajsko pa podpredsednik vlade Liu He. Do zdaj je bilo sicer slišati kar nekaj pozitivnih, čeprav nekonkretnih izjav o konstruktivnih pogovorih, ki se bližajo koncu, a očitno so preostali orehi vendarle precej trdi.

Med najtežjimi vprašanji v pogovorih so po poročanju tujih tiskovnih agencij zaščita intelektualne lastnine, kibernetska varnost, prisiljeni prenos ameriške tehnologije ob investicijah na Kitajskem, dostop na kitajski trg za ameriška podjetja in državne subvencije kitajskim izvoznikom.

ZDA in Kitajska se o celovitem trgovinskem sporazumu pogajata od začetka leta, potem ko sta si lani naprtili dodatne carine na več sto milijard dolarjev trgovinske menjave. Kot omenjeno, so ZDA ocarinile za 250 milijard dolarjev kitajskega uvoza, Kitajska, ki iz ZDA uvaža precej manj kot tja izvaža, pa se je odzvala s carinami na 110 milijard dolarjev ameriškega blaga.

Decembra lani sta se Trump in kitajski predsednik Xi Jinping dogovorila, da trgovinski dogovor dosežeta do 1. marca letos, po tem datumu bi lahko ZDA zvišale carine na velik del kitajskega uvoza. Ker naj bi bili strani blizu dogovora, je Trump do zdaj sklenil s tem počakati, a je danes pristop spremenil.

Če bo to privedlo v vnovično zaostritev trgovinskega spora med največjima svetovnima nacionalnima gospodarstvoma, bodo pokazali prihodnji dnevi.