c S
Podpisniki splošnega dogovora danes na arbitraži o aneksu številka ena 06.05.2019 07:43 Ljubljana, 06. maja (STA) - Minister za zdravje Aleš Šabeder bo danes z ostalimi podpisniki splošnega dogovora na arbitraži iskal dogovor o aneksu, s katerim ministrstvo poskuša zadostiti zahtevi družinskih zdravnikov glede meje za odklanjanje novih bolnikov. Prvi predlog ministrstva je namreč zavrnil upravni odbor ZZZS konec aprila. Zadnjo besedo ima sicer vlada.

Na arbitraži se bodo dopoldan sestali predstavniki ministrstva za zdravje, Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), zdravniške zbornice, združenja zdravstvenih zavodov, lekarniške zbornice, skupnosti slovenskih naravnih zdravilišč, skupnosti socialnih zavodov in skupnosti organizacij za usposabljanje.

Splošni dogovor za leto 2019 je mejo za odklanjanje novih bolnikov postavil pri povprečju posamezne izpostave ZZZS, kar je na bolj obremenjenih območjih še dvignilo prag obremenitve. To je bila kaplja čez rob za družinske zdravnike, ki zahtevajo določitev praga za odklanjanje novih bolnikov pri 1895 glavarinskih količnikih, kar je sicer meja, ki jo za letos določa podpisani sporazum o začasni prekinitvi stavke med vlado in zdravniškim sindikatom Fides.

Po besedah ministra tako po zavrnitvi njegovega predloga aneksa s strani ZZZS ostaja predvsem odprto vprašanje, kako ob opredelitvi meje za odklanjanje novih bolnikov hkrati vsem zavarovancem zagotoviti osebnega zdravnika. Upravni odbor ZZZS je sicer predlagal, da se pri opredeljevanju tako v preteklih letih upošteva obremenitev državnega povprečja, ki je zdaj 2417 glavarin.

Šabeder je po zadnjem srečanju s koordinativnim telesom družinske medicine napovedal, da bodo na imeli tudi predlog, da neopredeljene bolnike prevzamejo tisti zdravniki, ki imajo najnižje glavarinske količnike znotraj ali zdravstvenega doma ali območne enote ZZZS, je napovedal.

Če aneksa ne bodo uskladili in sprejeli na arbitraži, bo o njem odločala vlada, verjetno že 15. maja.