c S
Federal Reserve v skladu s pričakovanji ni spremenil denarne politike 03.05.2019 06:33 Washington, 01. maja (STA) - Odbor za odprti trg ameriške centralne banke Federal Reserve (FOMC) po dvodnevnem zasedanju v skladu s pričakovanji ni spremenil ključne obrestne mere. Tako se je odločil ne glede na torkov tvit predsednika ZDA Donalda Trumpa, v katerem ga je ta pozval, naj jo zniža za cel odstotek in vrne politiko kvantitativnega lajšanja.

Trump je jezen na centralno banko, ker je lani štirikrat zvišala ključno obrestno mero na sedanjo vrednost od 2,25 do 2,50 odstotka, saj meni, da je s tem zavrla gospodarsko rast. Ta je bila v prvem četrtletju letošnjega leta po uvodnem izračunu ministrstva za trgovino 3,2-odstotna.

Ameriško gospodarstvo je trdno, Trump pa je banko pozval, naj uvede politiko kvantitativnega lajšanja oziroma po domače povedano tiskanja denarja kot v času velike krize leta 2009, ko je Federal Reserve poskrbela za likvidnost ekonomije z velikim prilivom poceni denarja.

Predsednik centralne banke Jerome Powell je s kolegi predvidljivo ignoriral Trumpov poziv, na novinarski konferenci po zasedanju pa je zatrdil, da je njihova denarna politika trenutno ustrezna ter da ne bodo šli ne v višanje in ne nižanje obresti.

FOMC je v izjavi po zasedanju navedel, da je inflacija trenutno nižja od ciljne vrednosti dveh odstotkov letno, edina sprememba v politiki pa je bilo znižanje obrestne mere, ki jih plačuje komercialnim bankam za hrambo odvečnih rezerv.

FOMC v izjavi ugotavlja, da se ekonomske aktivnosti v ZDA višajo po solidni stopnji, čeprav se je poraba gospodinjstev skupaj s fiksnimi poslovnimi investicijami v prvem četrtletju malce upočasnila.

Inflacija, vezana na potrošniško porabo brez cen energije in hrane, ki jo FOMC najbolj upošteva, je bila marca na letni ravni le 1,6-odstotna. Federal Reserve je marca napovedoval dvoodstotno inflacijo za letos, prihodnje leto in leto 2021.

Banka ob tem položaj na trgu delovne sile ocenjuje kot trden.

Powell je na novinarski konferenci kasneje ponovil bistvo izjave, za inflacijo pa je dejal, da je nižja med drugim zaradi padca cen nafte, na znižanje osnovne inflacije pa naj bi vplivali prehodni dejavniki. Pojasnil je, da jih trenutno to ne skrbi, ker menijo, da je to le začasno, še vedno pa so zavezani dvema odstotkoma.

Glede svetovne ekonomije je ocenil, da so se tveganja vsaj na zunaj malce zmanjšala; tako zaradi rasti na Kitajskem kot tudi zaradi preložitve nevarnosti neurejenega brexita brez dogovora.