c S
Evropske borze v predprazničnem vzdušju navzdol 30.04.2019 10:29 London, 30. aprila (STA) - Dan pred praznikom dela, ko se marsikje ne bo trgovalo, pomembnejše borze v Evropi beležijo nazadovanje tečajev vrednostnih papirjev. Navzdol jih potiskajo predvsem podatki o gibanju indeksa nabavnih menedžerjev v kitajski industriji.

Vlagatelji in analitiki so pričakovali, da se bo okrevanje kitajske industrije v drugem četrtletju pospešilo, potem ko so bili prejšnji mesec objavljeni podatki nepričakovano ugodni. A ta pričakovanja se niso uresničila. Indeks nabavnih menedžerjev, ki ga izračunava poslovni časnik Caixin, se je aprila znižal za 0,6 točke na 50,2. To sicer še vedno pomeni rast industrijske proizvodnje, a počasnejšo kot prej.

Vlagatelji na evropskih borzah danes čakajo tudi na objavo najnovejših podatkov o gibanju cen ter bruto domačega proizvoda v različnih državah članicah EU, nadaljuje se tudi objava četrtletnih poročil o poslovanju podjetij po vsem svetu.

Indeks najpomembnejših podjetij v Evropi Eurostoxx 50 se je do okoli 10. ure znižal za 0,30 odstotka in se giblje okoli 3492 točk.

V Frankfurtu je indeks DAX doslej izgubil 0,24 odstotka vrednosti, medtem ko v Parizu indeks CAC 40 beleži 0,44-odstoten padec. Zunaj območja evra se je v Londonu indeks FTSE 100 doslej znižal za 0,06 odstotka.

Tečaj evra danes ohranja dobičke, ki jih je pridelal v ponedeljek. Zjutraj je bilo treba na borzi v Frankfurtu za eno enoto skupne evropske valite odšteti 1,1184 dolarja. Evropska centralna banka je v ponedeljek popoldne določila referenčni tečaj evra pri 1,1150 dolarja.

Na pomembnejših borzah v Aziji so se tečaji danes gibali neenotno. Medtem ko je borza v Tokiu zaradi praznikov zaprta, se je v Hongkongu indeks Hang Seng znižal za 0,69 odstotka, v Šanghaju pa indeks Shanghai Composite zvišal za 0,52 odstotka. Na Tajvanu so se delnice v povprečju podražile za 0,26 odstotka, pocenile pa so se med drugim še v Južni Koreji (za 0,58 odstotka) in v Avstraliji (za 0,48 odstotka).