c S
Preverjanje posla z zemljiščem v Logatcu zamaknilo objavo lanskih rezultatov DUTB 30.04.2019 10:00 Ljubljana, 30. aprila (STA) - Zamuda pri reviziji zaradi dodatnega preverjanja posla s prodajo zemljišča v Logatcu, na katerem švicarska družba Lonstroff dokončuje tovarno medicinskih elastomerov, je zamaknila objavo revidiranega poročila DUTB za lani, so sporočili iz t. i. slabe banke. Poročilo bo objavljeno takoj po prejemu poročila revizije.

Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) bi morala revidirano poročilo za lani objaviti do konca aprila, a se to torej ne bo zgodilo.

Odložitev javne objave je po pojasnilih, objavljenih prek spletnih strani Ljubljanske borze, posledica zamude na strani zunanjega revizorja pri revidiranju računovodskih izkazov zaradi "dodatnih revizijskih postopkov, ki jih zaradi primera KLI Logatec izvaja revizor računovodskih izkazov družbe DUTB".

V DUTB so zagotovili, da so revizijo računovodskih izkazov začeli pravočasno in v skladu s terminskim planom, a zaradi obsežnosti preveritev, ki vključujejo tudi forenzične preiskave, povezane z zgoraj omenjeno transakcijo, revizorji do konca aprila ne bodo uspeli zaključiti svojega dela.

DUTB bo revidirano letno poročilo za lani objavila takoj po prejemu poročila neodvisnega revizorja o reviziji računovodskih izkazov.

Posel je sicer potekal tako, da je DUTB okoli 51.000 kvadratnih metrov od skupno približno 100.000 kvadratnih metrov zemljišča v Logatcu, ki ga je prevzela od nekdanje Factor banke, prodala nepremičninski družbi Svet Re za dva milijona evrov. Svet Re je pet dni pozneje omenjenih 30.000 kvadratov zemljišča Lonstroffu iz japonske skupine Sumitomo Rubber Industries prodal za tri milijone evrov, šele z denarjem od te kupnine pa nato poravnal kupnino DUTB.

Lani jeseni so kriminalisti razgovor opravili na DUTB, pred približno mesecem dni pa so na območju ljubljanske policijske uprave opravili še hišne preiskave.

Posel z zemljiščem v Logatcu je bil sicer predmet posebne revizije v DUTB, ki jo je izvedla družba Ernst & Young ter je odkrila več primerov malomarnosti in opustitve dolžnih ravnanj. Prav to naj bi bil tudi eden od povodov za temeljito kadrovsko prevetritev t. i. slabe banke v zadnjih mesecih.