c S
Kazen Evropske komisije znižala četrtletni dobiček Googlove krovne družbe Alphabet 30.04.2019 08:27 New York, 30. aprila (STA) - Alphabet, krovno podjetje podjetje ameriškega tehnološkega velikana Google, je v prvem četrtletju leta ustvarilo 6,7 milijarde dolarjev čistega dobička, kar je 29 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani, razlog za to pa je predvsem 1,7 milijarde dolarjev kazni Evropske komisije zaradi izkoriščanja monopola pri spletnem oglaševanju

Alphabet je ob tem prihodke povečal za 17 odstotkov na 36,3 milijarde dolarjev oziroma milijardo manj od pričakovanj Wall Streeta. Analitike razburja predvsem počasna rast prihodkov v primerjavi s konkurenco. Tekmeci, kot so Facebook, Twitter, Amazon in drugi, so pretekli teden poročali o četrtletnih prihodkih, ki so bili v skladu s pričakovanji ali celo boljši.

Čisti dobiček Alphabeta je sicer brez izrednih dogodkov dosegel 8,3 milijarde dolarjev oziroma 11,90 dolarja na delnico, kar je preseglo pričakovanja, je bilo ob upoštevanju kazni Evropske komisije dobička za 6,7 milijarde dolarjev ali 9,50 dolarjev na delnico, kar pa je je vlagatelje razočaralo. Stroški poslovanja so ob tem ob vseh projektih, ki se jih je velikan lotil, medletno narasli za 16,5 odstotka na 29,7 milijarde dolarjev.

Delnice Alphabeta so se do konca rednega dela borznega trgovanja v ponedeljek podražile za 1,47 odstotka na 1296,20 dolarja, po objavi rezultatov pa so se v podaljšanem trgovanju pocenile za 7,34 odstotka na 1201 dolar. Alphabetove delnice so se letos podražile za 23 odstotkov, vendar pa so se Facebookove v istem času za 48 odstotkov, Applove za 30 in Amazonove za 29 odstotkov.

Google ima tri milijarde uporabnikov in je s tem največji prodajalec spletnih oglasov na svetu, ki pobere tretjino vseh prihodkov. V prihodnje pa se lahko sooča z dodatnimi stroški, če se bodo regulatorji po svetu zganili in mu stopili na prste pri sledenju uporabnikom za boljše ciljanje nanje z oglasi.

Vodstvo podjetja trdi, da so prihodki rasli počasi zaradi valutnih nihanj, dejstvo pa je, da se Alphabet med drugim zaradi platforme Youtube sooča s pritiski oglaševalcev, ki nočejo sponzorirati spolno eksplicitnih ali žaljivih vsebin.

Google naj bi prihodnji mesec izdal nove modele svojih cenejših pametnih telefonov pixel, ki se soočajo z močno konkurenco na trgu pametnih telefonov, projekti, kot so vozila brez šoferja in drugi, še ne prinašajo prihodkov, za prostor pod soncem pa se borijo tudi druge enote, kot je Google Cloud.