c S
Splitska ladjedelnica ni več strateški partner Uljanika 30.04.2019 07:29 Zagreb/Pulj, 29. aprila (STA) - Uprava največje hrvaške ladjedelnice Uljanik grupa je danes razveljavila strateško partnerstvo s podjetjem Brodograđevna industrija Split ter napovedala, da bo ponovila postopek izbire strateškega partnerja. V torek na obisk že prihajajo potencialni partnerji iz kitajske družbe China Shipbuilding Industry Corporation (CSIC).

Uprava in nadzorniki Uljanika so Brodograđevno industrijo Split, ki je bolj znana kot ladjedelnica Brodosplit, za strateškega partnerja izbrali v začetku februarja letos, potem ko so decembra lani razveljavil strateško partnerstvo z družbo Kermas energija. Brodosplit je del hrvaške DIV grupe, ki je v lasti hrvaškega podjetnika Tomislava Debeljaka, Kermas energija pa je v lasti enega najbogatejših Hrvatov Danka Končarja.

Brodosplit se je obvezal, da bo z upravo Uljanika pripravil izvedljiv načrt prestrukturiranja skupine, a stroški preoblikovanja ladjedelnic v Pulju in na Reki, ki so ocenjeni na najmanj milijardo evrov, niso bili sprejemljivi za hrvaško vlado. Stroške naj bi si v enakem razmerju razdelila strateški partner in država, ki je lastnica približno 25 odstotkov skupine. Za načrt prestrukturiranja je treba dobiti tudi zeleno luč Evropske komisije.

Delegacija iz CSIC na čelu s predsednikom uprave te največje kitajske ladjedelniške družbe Hu Wenmingom se je danes v Banskih dvorih srečala s hrvaškim premierjem Andrejem Plenkovićem in pristojnimi ministri.

Hu je po srečanju novinarjem v Zagrebu izjavil, da jih je Plenković podrobno seznanil s položajem v obeh ladjedelnicah skupine, Uljanik v Pulju in 3. maj na Reki. Napovedal je, da bodo o svojih nadaljnjih korakih v smeri morebitnega sodelovanja ali partnerstva odločali po torkovem obisku obeh ladjedelnic, ki se že skoraj leto dni soočata z insolventnostjo.

Sindikati v ladjedelnicah od izbruha krize v skupini junija lani zahtevajo večje sodelovanje države in nujno reševanje položaja v skupini, katere delavci že več kot pol leta niso dobili plač. Medtem so iz skupine odšli številni zaposleni, naročniki pa so odpovedali skoraj vse naročene ladje, med katerimi so nekatere bile v sklepni fazi izdelave.

Hrvaška vlada je od izbruha krize v Uljaniku iz državne blagajne poplačala že več kot 3,1 milijarde kun (419 milijonov evrov) od skupaj 4,5 milijarde kun (608 milijonov evrov) jamstev za posojila ladjedelnicama.

V pričakovanju morebitnega strateškega partnerja sta sodišči za gospodarske zadeve na Reki in v Pazinu že večkrat prestavili odločanje o stečaju obeh ladjedelnic.