c S
Znana bo prva ocena gibanja BDP v evrskem območju na začetku leta 30.04.2019 07:57 Luxembourg, 30. aprila (STA) - Evropski statistični urad Eurostat bo danes objavil prvo oceno gibanja BDP v evrskem območju in celotni EU v prvih treh mesecih leta. Pričakovati je, da bodo podatki še en dokaz več o trenutni šibkosti gospodarske dinamike v območju skupne evropske valute.

Območje z evrom je sicer lani po zadnjih Eurostatovih ocenah zabeležilo 1,8-odstotno gospodarsko rast, v celotni EU pa je bila ta 1,9-odstotna.

Samo v zadnjem lanskem četrtletju je BDP v državah z evrom v primerjavi s tretjim trimesečjem narasel za 0,2 odstotka, v uniji pa za 0,3 odstotka, v medletni primerjavi pa za 1,1 oz. 1,4 odstotka.

Po napovedih analitikov se je podobno šibka dinamika nadaljevala tudi v prvih treh mesecih leta, v tekočem drugem trimesečju pa bi bila lahko še slabša. Čeprav obstajajo nekatere ocene o postopnem izboljšanju razmer v drugi polovici leta, so mednarodne ustanove napoved gospodarske rasti v evrskem območju za letos večinoma znižale na ravni nekaj nad enim odstotkom, nekateri inštituti pa napovedujejo celo manj kot enoodstotno krepitev gospodarske dejavnosti.

Gospodarstvo v območju z evrom se v zadnjem času sooča s številnimi tveganji v zunanjem okolju, največja predstavljajo možnost izstopa Velike Britanije iz EU brez dogovora, še naprej napeti trgovinski odnosi z ZDA pod administracijo tamkajšnjega predsednika Donalda Trumpa ter na splošno slabša gibanja v mednarodni trgovini, kar je med drugim posledica ne tako dobrih rezultatov na razvijajočih se trgih, kot je Kitajska.

To ob nekaterih domačih dejavnikih vpliva na velika evrska gospodarstva, kot so nemško, francosko in italijansko. Zadnje se je zaradi dolgoletnih šibkosti in negotovosti glede ekonomske in fiskalne politike populistično usmerjene vlade spet znašlo v recesiji, nemški gospodarski motor se je ob globalnih trenjih močno umiril, Francija pa čuti tudi nekaj posledic političnih napetosti v državi.