c S
Novo zasedanje FOMC po pričakovanjih brez sprememb v denarni politiki 30.04.2019 07:57 Washington, 30. aprila (STA) - Odbor za odprti trg ameriške centralne banke Federal Reserve (FOMC) po soglasnem mnenju ameriških analitikov tudi na tokratnem zasedanju, ki se začne danes in sklene v sredo z novinarsko konferenco predsednika centralne banke Jeroma Powella, ne bo spreminjal denarne politike in bo nadaljeval z nevtralno politiko.

FOMC je na zadnjem marčnem zasedanju pustil obrestne mere nespremenjene, v izjavi pa je potrdil premik politike v nevtralno ter malce zmanjšal obete za gospodarsko rast in prihodnja višanja obrestnih mer. Tako se je odločil ne glede na to, da se podoba globalne ekonomije izboljšuje, kar velja tudi za Kitajsko.

Poročilo ministrstva za trgovino ZDA o 3,2-odstotni gospodarski rasti v letošnjem prvem četrtletju je pretekli teden navdušilo, vendar pa nihče ne pričakuje, da bo FOMC nemudoma pritisnil na zavoro z višanjem obresti.

Banka tokrat po zasedanju FOMC še ne bo objavila novih ocen o gospodarskih gibanjih, analitiki pa prav tako ne pričakujejo nobenega presenečenja od novinarske konference Jeroma Powella.

FOMC naj bi letos morda le še enkrat dvignil ključno obrestno mero, po kateri si banke med seboj čez noč posojajo denar, vendar pa bo tudi to kot vedno odvisno od stanja na terenu. Ključna obrestna mera je trenutno na med 2,25 do 2,50 odstotka.