c S
Vodstvo lekarniške zbornice v bran direktorju Pomurskih lekarn 29.04.2019 14:58 Ljubljana/Murska Sobota, 29. aprila (STA) - Predsednik Lekarniške zbornice Miran Golub očitek murskosoboške občine Pomurskim lekarnam, da ne spoštujejo predpisov zakona o javnem naročanju, vidi kot linč direktorja Ivana Zajca in "trud, da bi dosegli njegovo menjavo". Kot je opozoril, namreč javnega naročila zdravil ni mogoče izvesti povsem v skladu s predpisi.

Golub je v izjavi za medije poudaril, da se je direktor Pomurskih lekarn, tako kot tudi vseh ostalih 23 direktorjev slovenskih javnih lekarniških zavodov, znašel v enaki nezavidljivi situaciji.

Kot je pojasnil predsednik zbornice, so javni razpisi za naročanje zdravil v bolnišnicah in javnih lekarnah popolnoma različni. Glavna razlika je v tem, da morajo v lekarnah naročati natanko tista zdravila, ki jih predpiše zdravnik, in ne morejo izbirati med paralelnimi nadomestnimi zdravili.

Že zaradi tega je po zakonu v skladu z vsemi predpisi enostavno nemogoče izvesti javno naročilo. "Če bi do potankosti sledili predpisom zakona o javnem naročanju, bi prišlo do pomanjkanja zdravil v lekarnah, saj bi imeli od vseh obstoječih paralel zdravil na zalogi recimo le eno paralelo," je opozoril.

Kot je poudaril Golub, so cene zdravil v Sloveniji določene z zakonom o zdravilih. Zaradi neizvajanja javnega naročila nobena od zavarovalnic, torej plačnikov, ne plačuje zdravil dražje kot je v skladu z zakonom, je zagotovil.

Kot je zatrdil, se vsi javni lekarniški zavodi v Sloveniji trudijo izpeljati javno naročilo zdravil čim bolj v skladu s predpisi, v vsakem primeru pa je njihova prioriteta, da v lekarnah ne pride do pomanjkanja zdravil. Glede najbolj optimalnih rešitev nastale zagate pa sodelujejo in se dogovarjajo tudi z ministrstvom za zdravje, je še navedel.

Vodstvo občine namreč očita Pomurskim lekarnam, da ne spoštujejo zakonodaje o javnem naročanju, zato občani za zdravila plačujejo več. Na to temo so v četrtek razpravljali tudi občinski svetniki v Murski Soboti, a enotnega mnenja niso oblikovali.

Je pa župan Aleksander Jevšek napovedal, da bo - če v 60 dneh ne bo zamenjano vodstvo v javnem zavodu Pomurske lekarne in zagotovljena zakonitost poslovanja - naročil občinski upravi, da pripravi postopke za ustanovitev javnega zavoda Nove pomurske lekarne.